Schabowy

Schabowy

Kotlet schabowy nie jest synonimem zdrowego odżywiania. Jednak wiele osób uważa, że jest smaczny. Na szczęście danie to można uczynić zdrowszym. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej i bułki tartej użyjemy do panierowania mąki pełnoziarnistej oraz otrębów owsianych.

20 min
Czas przygotowania
125 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,07/5
(z 67 ocen)
Schabowy
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Wysokobiałkowe Wysokobiałkowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

419 kcal Kalorie
41 g Białko
15 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
265 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
300 g
 schabu
2
szklanki mleka
500 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
2
sztuki białka jaj
70 g
3
łyżki mąki pełnoziarnistej
45 g
4
łyżki otrębów owsianych
28 g
30 g
 płatków migdałów
2
sztuki ogórków
300 g
0,5
opakowania  jogurtu naturalnego
200 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

419 kcal Kalorie
41 g Białko
15 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
265 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Plastry schabu wkładamy do mleka z plastrami cebuli, solą i pieprzem na min. 1,5 godziny.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, tryb termoobieg.

3

Wyjmujemy i osuszamy, rozbijamy mięso tłuczkiem między folią spożywczą do odpowiedniej grubości, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą.

4

Na talerz wysypujemy trochę mąki, a na drugim talerzu mieszamy otręby i płatki migdałów, w miseczce roztrzepujemy białka.

5

Panierujemy mięso w mące, następnie w białku i otrębach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (termoobieg) na papierze do pieczenia przez 12-15 minut.

6

Ogórka kroimy i solimy, po chwili odlewamy wodę a ogórka łączymy z jogurtem odrobiną soli i pieprzem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.