Schabowy
Kotlet schabowy nie jest synonimem zdrowego odżywiania. Jednak wiele osób uważa, że jest smaczny. Na szczęście danie to można uczynić zdrowszym. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej i bułki tartej użyjemy do panierowania mąki pełnoziarnistej oraz otrębów owsianych.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
schabu
|
2
|
szklanki mleka
500 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
2
|
sztuki białka jaj
70 g
|
3
|
łyżki mąki pełnoziarnistej
45 g
|
4
|
łyżki otrębów owsianych
28 g
|
30 g
|
płatków migdałów
|
2
|
sztuki ogórków
300 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Plastry schabu wkładamy do mleka z plastrami cebuli, solą i pieprzem na min. 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, tryb termoobieg.
Wyjmujemy i osuszamy, rozbijamy mięso tłuczkiem między folią spożywczą do odpowiedniej grubości, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą.
Na talerz wysypujemy trochę mąki, a na drugim talerzu mieszamy otręby i płatki migdałów, w miseczce roztrzepujemy białka.
Panierujemy mięso w mące, następnie w białku i otrębach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (termoobieg) na papierze do pieczenia przez 12-15 minut.
Ogórka kroimy i solimy, po chwili odlewamy wodę a ogórka łączymy z jogurtem odrobiną soli i pieprzem. Smacznego!