Schab pieczony z morelami i jabłkiem
Schab to klasyczne obiadowe mięso i jeden z najlepszych wyborów jeśli chodzi o wieprzowinę. A wszystko ze względu na niską zawartość tłuszczu, a wysoką – witamin B1 i PP, a także cynku i żelaza. Jeśli masz więc ochotę na dobre mięso w wersji niczym z najlepszej restauracji, koniecznie wypróbuj nasz przepis na schab pieczony z morelami i jabłkiem. Jego sekret? Tkwi w dodatkach. Od pierwszego kęsa uwiedzie Cię wyrazista musztarda, zaś po chwili dołączą do niej słodkie morele i kwaskowate jabłko. To nie tylko zwykły obiad – ale prawdziwa uczta dla zmysłów. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
360 g
|
schabu wieprzowego
|
0,3
|
szklanki wody
75 g
|
1
|
sztuka listek laurowy
1 g
|
2,5
|
łyżeczki musztardy
25 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
3
|
sztuki moreli
42 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
0,5
|
opakowania kopytek
250 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy musztardą, obsypujemy majerankiem i solą. Wlewamy wodę, wkładamy listek laurowy.
Morele kroimy w kosteczkę, jabłka na mniejsze kawałki. Wkładamy do naczynia do zapiekania.
Mięso zapiekamy 30 minut pod przykryciem i kolejne 30 (lub do zmięknięcia mięsa) bez przykrycia, aby sos odparował.
W połowie pieczenia przygotowujemy marchewki. Obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i oblewamy olejem. Pieczemy razem z mięsem do miękkości, na osobnej blaszce w piekarniku.
Gotowy schab podajemy z marchewką i kopytkami.