Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Schab pieczony z morelami i jabłkiem

Schab pieczony z morelami i jabłkiem

Schab to klasyczne obiadowe mięso i jeden z najlepszych wyborów jeśli chodzi o wieprzowinę. A wszystko ze względu na niską zawartość tłuszczu, a wysoką – witamin B1 i PP, a także cynku i żelaza. Jeśli masz więc ochotę na dobre mięso w wersji niczym z najlepszej restauracji, koniecznie wypróbuj nasz przepis na schab pieczony z morelami i jabłkiem. Jego sekret? Tkwi w dodatkach. Od pierwszego kęsa uwiedzie Cię wyrazista musztarda, zaś po chwili dołączą do niej słodkie morele i kwaskowate jabłko. To nie tylko zwykły obiad – ale prawdziwa uczta dla zmysłów. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,00/5
(z 2 ocen)
Schab pieczony z morelami i jabłkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

666 kcal Kalorie
50 g Białko
20 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
286 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
360 g
 schabu wieprzowego
0,3
szklanki wody
75 g
1
sztuka listek laurowy
1 g
2,5
łyżeczki musztardy
25 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
3
sztuki moreli
42 g
1
sztuka jabłka
150 g
2
sztuki marchewki
160 g
4
łyżeczki oleju
20 g
0,5
opakowania kopytek
250 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

666 kcal Kalorie
50 g Białko
20 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
286 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy musztardą, obsypujemy majerankiem i solą. Wlewamy wodę, wkładamy listek laurowy.

3

Morele kroimy w kosteczkę, jabłka na mniejsze kawałki. Wkładamy do naczynia do zapiekania.

4

Mięso zapiekamy 30 minut pod przykryciem i kolejne 30 (lub do zmięknięcia mięsa) bez przykrycia, aby sos odparował.

5

W połowie pieczenia przygotowujemy marchewki. Obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i oblewamy olejem. Pieczemy razem z mięsem do miękkości, na osobnej blaszce w piekarniku.

6

Gotowy schab podajemy z marchewką i kopytkami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.