![Schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/27151544/004A4743.jpg)
Schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką
O idealnym obiedzie moglibyśmy pisać długo. Ale po co, skoro wystarczy, że przygotujesz nasz schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką, a poznasz wszystkie jego tajniki. Aromatyczny, smaczny i sycący. Skusisz się?
![Schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/27151530/004A37167-1.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
kaszy gryczanej
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
17
|
sztuk brukselki
289 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
300 g
|
schabu wieprzowego
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
0,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
|
5
|
łyżek kaparów
50 g
|
0,5
|
łyżeczki koperku
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Brukselkę obieramy z wierzchniej warstwy , przekrajamy na pół. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut w trybie termoobieg.
Schab myjemy, kroimy na 1 cm plastry, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy schab. Schab pieczemy około 15 minut. Możemy piec razem z warzywami.
W rondlu rozgrzewamy pozostałą oliwę, smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mleko, zagotowujemy.
Gotujące się mleko zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.
Po chwili dodajemy kapary, doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczony schab podajemy z warzywami posypanymi posiekanym koperkiem, kasza i sosem kaparowym.
Smacznego!