Schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką

O idealnym obiedzie moglibyśmy pisać długo. Ale po co, skoro wystarczy, że przygotujesz nasz schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką, a poznasz wszystkie jego tajniki. Aromatyczny, smaczny i sycący. Skusisz się?

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

496 kcal Kalorie
32 g Białko
15 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
540 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
3
porcje schabu wieprzowego
300 g
5
łyżek kaparów
50 g
0,8
szklanki mleka roślinnego
200 g
0,5
łyżki mąki ziemniaczanej
5 g
1,5
porcji kaszy gryczanej
150 g
1
sztuka cebuli
110 g
17
sztuk brukselki
289 g
3
sztuki marchwi
135 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
0,5
łyżeczki koperku
2 g
0,5
łyżki ksylitolu
8 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

496 kcal Kalorie
32 g Białko
15 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
540 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

2

Marchew obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Brukselkę obieramy z wierzchniej warstwy , przekrajamy na pół.

3

Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ksylitolu i skrapiamy oliwą z oliwek.

4

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut w trybie termoobieg.

5

Schab myjemy, oczyszczamy, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.

6

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy schab.

7

Jeżeli schab jest pokrojony w plastry to pieczemy przez 10-12 minut na centymetr grubości mięsa. Gdy temperatura mięsa osiągnie 62 stopnie w środku jest ono delikatne i dobre do spożycia. Możemy piec razem z warzywami. Upieczony schab wyjmujemy i kroimy 3-5 minut po wyjęciu z piekarnika.

8

W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mleko, zagotowujemy.

9

Gotujące się mleko zagęszczamy skrobią ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.

10

Po chwili dodajemy kapary, doprawiamy solą i pieprzem.

11

Upieczony schab podajemy z warzywami posypanymi posiekanym koperkiem i sosem kaparowym.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?