
Schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką
O idealnym obiedzie moglibyśmy pisać długo. Ale po co, skoro wystarczy, że przygotujesz nasz schab z kaszą gryczaną, pieczoną brukselką i marchewką, a poznasz wszystkie jego tajniki. Aromatyczny, smaczny i sycący. Skusisz się?

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Brukselkę obieramy z wierzchniej warstwy , przekrajamy na pół.
Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ksylitolu i skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut w trybie termoobieg.
Schab myjemy, oczyszczamy, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy schab.
Jeżeli schab jest pokrojony w plastry to pieczemy przez 10-12 minut na centymetr grubości mięsa. Gdy temperatura mięsa osiągnie 62 stopnie w środku jest ono delikatne i dobre do spożycia. Możemy piec razem z warzywami. Upieczony schab wyjmujemy i kroimy 3-5 minut po wyjęciu z piekarnika.
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mleko, zagotowujemy.
Gotujące się mleko zagęszczamy skrobią ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.
Po chwili dodajemy kapary, doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczony schab podajemy z warzywami posypanymi posiekanym koperkiem i sosem kaparowym.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
