Sandwich ze schabem
To propozycja dla miłośników sandwichy, którzy chcieliby spróbować nietypowej wersji tego dania. W sandwichu ze schabem oprócz tradycyjnych składników (pieczone mięso, ser, sałata, pomidor, sos) znajdziemy również smażone jajka. Kanapkę można dodatkowo zapiec w piekarniku.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka papryczka chilli
20 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
500 g
|
schabu
|
8
|
kromek chleba żytniego razowego
240 g
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
20 g
|
sałaty
|
6
|
plastrów sera żółtego
90 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Sos: do jogurtu dodajemy sól, pieprz, czosnek i chilli oraz odrobinę oliwy z oliwek.
Smażymy jajka na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Schab rozbijamy, solimy, pieprzymy i smażymy z obu stron na patelni.
Jednocześnie podpiekamy kromki chleba do momentu, aż się zarumienią.
Rozkładamy kromki chleba i pierwszą smarujemy sosem. Nakładamy schab, ser oraz jajko.
Na drugą kromkę nakładamy sos, schab, pomidora i sałatę.
Trzecią kromkę smarujemy sosem i zamykamy kanapkę, wbijamy wykałaczkę. Dzielimy na pół lub 4 części. Opcjonalnie możemy włożyć kanapki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 2 minuty.