Sałatka zielonej bogini
Sałatka zielonej bogini to internetowy hit i skoncentrowane źródło składników odżywczych. Chcesz wypróbować? Przygotuj składniki w kolorze zielonym – ogórka, awokado, pistacje i szpinak. Do tego biała kapusta, tofu, przyprawy, płatki drożdżowe, pasta miso…i gotowe! Ta zielona sałatka świetnie orzeźwia, syci i dostarcza mnóstwa wapnia, żelaza, zdrowych tłuszczów, folianów, a także witamin C oraz E. Zdecydowanie warto więc dać jej szansę – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kapusty białej
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
2
|
sztuki cebuli dymki
40 g
|
20 g
|
orzechów nerkowca
|
Sos: |
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
50 g
|
szpinaku
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
garść bazylii świeżej
3 g
|
3
|
łyżki płatków drożdżowych
15 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,5
|
łyżeczki pasty miso
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę i cebulę drobno siekamy. Ogórka kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa układamy w misce i dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w kielichu blendera. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy stopniowo wodę, aby uzyskać preferowaną gęstość. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Przygotowanym sosem polewamy pokrojone warzywa i mieszamy.
Gotową sałatkę posypujemy orzechami pistacjowymi. Orzechy możemy wcześniej podprażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.