Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym, burakami i grzankami
Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym, burakami i grzankami — brzmi jak z najlepszej restauracji, czyż nie? Szpinak, ser pleśniowy i buraki to jednak nie wszystko — bo w tej pysznej sałatce znajdziesz też miodowo-musztardowy sos i…truskawki! Obiecujemy niezapomniane doznania smakowe. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleb
60 g
|
2
|
sztuki buraków ugotowanych
200 g
|
1
|
opakowanie sera camembert
120 g
|
2
|
łyżki octu balsamicznego
12 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
140 g
|
truskawek
|
75 g
|
szpinaku
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Chleb kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, skrapiamy oliwą i dodajemy na patelnie. Zdejmujemy kiedy się zarumieni i będzie chrupiący.
Buraki (możemy użyć już ugotowanych ze sklepu) i ser pleśniowy kroimy w kostkę. Jeśli korzystamy z surowych buraków, należy je wcześniej ugotować lub upiec do miękkości.
W miseczce mieszamy ocet balsamiczny, miód, musztardę i oliwę z oliwek oraz pogniecione lub zblendowane truskawki.
W misce mieszamy pokrojonego buraka ze szpinakiem. Przekładamy na talerz. Na wierzch układamy ser pleśniowy, polewamy sosem i posypujemy grzankami.