Sałatka z zielonymi szparagami, pomarańczami i serem halloumi
Orzeźwia, syci, a do tego kusi nietuzinkowym połączeniem smaków. Przed Tobą sałatka z zielonymi szparagami, pomarańczami i serem halloumi! Choć każdy z jej składników zupełnie różni się od reszty, razem tworzą genialną kompozycję – zupełnie jak w orkiestrze, gdzie poszczególne instrumenty świetnie brzmią razem. Znajdziesz tu: delikatne gotowane szparagi, wyrazisty, mocno słony ser halloumi i słodko-kwaśną pomarańczę. A do tego sos na bazie miodu i limonki, który, niczym dyrygent, sprawia, że pojedyncze składniki tworzą pyszną całość. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i daj się zachwycić już od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
sztuk szparagów
300 g
|
1
|
sztuka pomarańczy
240 g
|
8
|
plastrów sera halloumi
200 g
|
100 g
|
miksu sałat
|
Dressing: |
|
3
|
łyżki soku z limonki
18 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy przez 5-10 minut (do miękkości). Na chwilę przekładamy do miski z zimną wodą, odcedzamy.
Pomarańczę obieramy i kroimy na małe kawałki.
Ser kroimy na grube plastry, grillujemy na złoty kolor z obu stron.
Na talerzu układamy sałatę, szparagi, pomarańczę i ser.
W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki dressingu.
Sałatkę przed podaniem polewamy dressingiem.