
Sałatka z wędzonym tofu i ciecierzycą
Wapń, żelazo, magnez, cynk i aż 32 g białka w porcji? Nasz przepis – sałatka z wędzonym tofu i ciecierzycą poleca się na obiad! To wegańskie danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu – wystarczy jedyne 15 minut, by cieszyć się jego smakiem. Co więcej – taka sałatka idealnie sprawdzi się jako lunch lub drugie śniadanie zabrane do pracy. Bo nie dość, że idealnie nasyci, to jeszcze dostarczy mnóstwa energii koniecznej w trakcie pełnego zajęć dnia. Smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
20 g
|
miksu sałat
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wędzone tofu kroimy w kostkę (około 1-1,5 cm). Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i smażymy tofu na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będzie lekko chrupiące i zrumienione z każdej strony.
Ogórka kroimy w półplasterki. Ciecierzycę odsączamy na sitku.
W misce mieszamy musztardę, sok z cytryny, syrop klonowy, sól, pieprz (do smaku) oraz resztę oliwy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos.
W dużej misce łączymy miks sałat, tofu, ciecierzycę, ogórek i sos musztardowy. Mieszamy delikatnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
Na koniec posypujemy świeżą pietruszką.