Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Pomysł na sycącą, pełnowartościową sałatkę? Sałatka z tuńczykiem i ryżem będzie strzałem w dziesiątkę! Wyrazisty tuńczyk tworzy tu pyszny duet z delikatnym ryżem, a do kompozycji dołączają jeszcze orzeźwiające warzywa. Ta rybno-ryżowa kompozycja jest idealną propozycją dla fanów…sushi. A także tych, którzy marzą o sałatce, która nasyci na długo. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
ryżu basmati
|
1
|
opakowanie tuńczyka w sosie własnym
120 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
0,5
|
sztuki ogórka zielonego
75 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Warzywa kroimy w kostkę, tuńczyka z puszki odsączamy z zalewy.
Ugotowany ryż przestudzamy i umieszczamy w miseczce. Następnie dodajemy tuńczyka, jogurt, majonez oraz pokrojone warzywa, całość mieszamy.
Gotową sałatkę doprawiamy solą oraz pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.