Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Tortellini to rodzaj włoskich pierożków, które kryją w sobie przepyszny farsz. Co powiesz zatem na sałatkę z tortellini? W tej naszej sałatce proponujemy użyć tortellini z nadzieniem grzybowym w połączeniu z dwoma rodzajami pomidorów – pomidorkami koktajlowymi i suszonymi. Smak całego dania idealnie podkreśli sos na bazie miodu, musztardy i cytryny. Jest to niezwykle kolorowy posiłek, pełen witamin i antyoksydantów. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,44/5
(z 9 ocen)
Sałatka z tortellini
Kategorie
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

426 kcal Kalorie
13 g Białko
18 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
232 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tortellini z nadzieniem grzybowym
250 g
100 g
 miksu sałat
30 g
 pestek dyni
4
sztuki suszonych pomidorów
80 g
7
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g

Sos:

2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

426 kcal Kalorie
13 g Białko
18 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
232 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Tortellini gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy.

2

Pomidory drobno siekamy.

3

W misce mieszamy: tortellini, sałatę, pestki dyni, pomidorki i pomidory.

4

W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu. Dodajemy do sałatki. Mieszamy.

5

Podajemy z pieczywem (z chleba można przygotować grzanki na suchej patelni).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.