Sałatka z tortellini
Tortellini to rodzaj włoskich pierożków, które kryją w sobie przepyszny farsz. Co powiesz zatem na sałatkę z tortellini? W tej naszej sałatce proponujemy użyć tortellini z nadzieniem grzybowym w połączeniu z dwoma rodzajami pomidorów – pomidorkami koktajlowymi i suszonymi. Smak całego dania idealnie podkreśli sos na bazie miodu, musztardy i cytryny. Jest to niezwykle kolorowy posiłek, pełen witamin i antyoksydantów. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tortellini z nadzieniem grzybowym
250 g
|
100 g
|
miksu sałat
|
30 g
|
pestek dyni
|
4
|
sztuki suszonych pomidorów
80 g
|
7
|
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tortellini gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Pomidory drobno siekamy.
W misce mieszamy: tortellini, sałatę, pestki dyni, pomidorki i pomidory.
W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu. Dodajemy do sałatki. Mieszamy.
Podajemy z pieczywem (z chleba można przygotować grzanki na suchej patelni).