Sałatka z soczewicą, seitanem i pestkami dyni

Sałatka z soczewicą, seitanem i pestkami dyni

Mega dawka roślinnego białka, a do tego moc błonnika, żelaza i magnezu – sałatka z soczewicą, seitanem i pestkami dyni poleca się na obiad! Ta kreatywna sałatka idealnie sprawdzi się jako lunch zabrany do pracy – a także jako domowy posiłek dla całej rodziny. Jej sekret? Tkwi w połączeniu seitana i soczewicy ze słodką żurawiną, sałatą i chrupiącymi pestkami dyni. Całość dopełnia wyrazisty dressing klonowo-musztardowy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z soczewicą, seitanem i pestkami dyni
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

567 kcal Kalorie
53 g Białko
15 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
1316 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
0,3
opakowania seitanu instant
50 g
75 g
 miksu sałat
20 g
 żurawiny suszonej
40 g
 soczewicy zielonej
10 g
 pestek dyni
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g

Sos:

1
łyżeczka musztardy
10 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1,5
łyżeczki syropu klonowego
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

567 kcal Kalorie
53 g Białko
15 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
1316 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Wsypujemy zieloną soczewicę do sitka i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Przekładamy soczewicę do garnka i wlewamy wodę ok. 2,5 razy objętości soczewicy. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod częściowym przykryciem przez około 25-30 minut. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy, czy woda się nie wygotowała. Jeśli potrzeba, dolewamy więcej gorącej wody. Po około 25 minutach próbujemy soczewicę. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana – ma zachować swój kształt.

2

Seitan przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Kroimy seitan w małe kawałki.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy seitan, sos sojowy i paprykę słodką. Podsmażamy seitan przez kilka minut, aż stanie się złoty i chrupiący.

4

W dużej misce mieszamy ugotowaną soczewicę, miks sałat, suszoną żurawinę i seitan.

5

W małej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy musztardę, sok z cytryny i syrop klonowy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

6

Na suchej patelni podprażamy do zrumienienia pestki dyni.

7

Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec posypujemy pestkami dyni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.