Sałatka z soczewicą, seitanem i pestkami dyni
Mega dawka roślinnego białka, a do tego moc błonnika, żelaza i magnezu – sałatka z soczewicą, seitanem i pestkami dyni poleca się na obiad! Ta kreatywna sałatka idealnie sprawdzi się jako lunch zabrany do pracy – a także jako domowy posiłek dla całej rodziny. Jej sekret? Tkwi w połączeniu seitana i soczewicy ze słodką żurawiną, sałatą i chrupiącymi pestkami dyni. Całość dopełnia wyrazisty dressing klonowo-musztardowy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,3
|
opakowania seitanu instant
50 g
|
75 g
|
miksu sałat
|
20 g
|
żurawiny suszonej
|
40 g
|
soczewicy zielonej
|
10 g
|
pestek dyni
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
Sos: |
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1,5
|
łyżeczki syropu klonowego
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wsypujemy zieloną soczewicę do sitka i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Przekładamy soczewicę do garnka i wlewamy wodę ok. 2,5 razy objętości soczewicy. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod częściowym przykryciem przez około 25-30 minut. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy, czy woda się nie wygotowała. Jeśli potrzeba, dolewamy więcej gorącej wody. Po około 25 minutach próbujemy soczewicę. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana – ma zachować swój kształt.
Seitan przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Kroimy seitan w małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy seitan, sos sojowy i paprykę słodką. Podsmażamy seitan przez kilka minut, aż stanie się złoty i chrupiący.
W dużej misce mieszamy ugotowaną soczewicę, miks sałat, suszoną żurawinę i seitan.
W małej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy musztardę, sok z cytryny i syrop klonowy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Na suchej patelni podprażamy do zrumienienia pestki dyni.
Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec posypujemy pestkami dyni.