Sałatka z soczewicą, seitanem i pestkami dyni
Mega dawka roślinnego białka, a do tego moc błonnika, żelaza i magnezu – sałatka z soczewicą, seitanem i pestkami dyni poleca się na obiad! Ta kreatywna sałatka idealnie sprawdzi się jako lunch zabrany do pracy – a także jako domowy posiłek dla całej rodziny. Jej sekret? Tkwi w połączeniu seitana i soczewicy ze słodką żurawiną, sałatą i chrupiącymi pestkami dyni. Całość dopełnia wyrazisty dressing klonowo-musztardowy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            0,3
           
         | 
        
           
              opakowania seitanu instant
             
                          
                50 g
               
                       | 
          
| 
           
            75 g 
           
         | 
        
           
               miksu sałat
             
                       | 
          
| 
           
            20 g 
           
         | 
        
           
               żurawiny suszonej
             
                       | 
          
| 
           
            40 g 
           
         | 
        
           
               soczewicy zielonej 
             
                       | 
          
| 
           
            10 g 
           
         | 
        
           
               pestek dyni
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki sosu sojowego
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki papryki słodkiej
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
          Sos: | 
          |
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka musztardy
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki soku z cytryny
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            1,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki syropu klonowego
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wsypujemy zieloną soczewicę do sitka i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Przekładamy soczewicę do garnka i wlewamy wodę ok. 2,5 razy objętości soczewicy. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod częściowym przykryciem przez około 25-30 minut. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy, czy woda się nie wygotowała. Jeśli potrzeba, dolewamy więcej gorącej wody. Po około 25 minutach próbujemy soczewicę. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana – ma zachować swój kształt.
Seitan przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Kroimy seitan w małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy seitan, sos sojowy i paprykę słodką. Podsmażamy seitan przez kilka minut, aż stanie się złoty i chrupiący.
W dużej misce mieszamy ugotowaną soczewicę, miks sałat, suszoną żurawinę i seitan.
W małej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy musztardę, sok z cytryny i syrop klonowy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Na suchej patelni podprażamy do zrumienienia pestki dyni.
Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec posypujemy pestkami dyni.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.