Sałatka z quinoa, marchewki, ogórka i łososia
Sałatka z quinoa, marchewki, ogórka i łososia to świetny smak i ogrom wartości odżywczych w jednym. Delikatnie ugotowana quinoa łączy się z chrupiącymi kawałkami marchewki i świeżego ogórka, tworząc soczystą bazę dla kawałków łososia. To danie, które pobudza zmysły i kusi zdrowymi składnikami. Przepis na sałatkę jest prosty i sprawdzi się o każdej porze dnia!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
łososia świeżego
|
30 g
|
komosy ryżowej
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
10 g
|
orzechów arachidowych
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po ok. 3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości kawałka).
Ogórka kroimy w plastry lub kostkę, natomiast marchewkę w cienkie paski.
W małej miseczce mieszamy: sos sojowy, miód oraz oliwę.
W misce układamy komosę, warzywa oraz rybę, całość polewamy sosem. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i sezamem.