Sałatka z polędwiczkami indyka i szpinakiem
Sałatka czy mięso? Nie możesz zdecydować, co zjeść na obiad? Nasz przepis – sałatka z polędwiczkami indyka i szpinakiem rozwiąże Twój problem! Znajdziesz tu soczystą, ziołową pierś z indyka, świeże warzywa, a do tego dressing na bazie majonezu, musztardy i miodu. Całość świetnie smakuje podana z chrupiącym pieczywem razowym – i dostarcza mocy białka, błonnika, folianów i innych witamin. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Dressing: |
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
łyżka majonezu light
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 15 minut do zarumienienia. Podczas smażenia obracamy mięso z jednej i z drugiej strony. Po tym czasie możemy naciąć mięso, gotowy drób po nacięciu powinien mieć w środku jasny kolor.
W miseczce mieszamy składniki dressingu. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.
Paprykę i awokado kroimy w kostkę. Mięso kroimy w cienkie paski.
Na talerzu układamy szpinak, paprykę, awokado oraz indyka. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem. Na koniec posypujemy sałatkę posiekaną natką pietruszki.
Gotową sałatkę podajemy z pieczywem. Pieczywo możemy podsmażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia, lub opiec w opiekaczu do chleba.