Sałatka z pieczoną wieprzowiną, pomidorami, ogórkiem i bagietką

Sałatka z pieczoną wieprzowiną, pomidorami, ogórkiem i bagietką

Masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie bardzo pożywnego? Nasza sałatka z pieczoną wieprzowiną, pomidorami, ogórkiem i bagietka to wybór idealny. Jej sekret? Mnóstwo warzyw i sos na bazie miodu i musztardy. Takiemu połączeniu smaków naprawdę trudno się oprzeć — spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 3 ocen)
Sałatka z pieczoną wieprzowiną, pomidorami, ogórkiem i bagietką
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

520 kcal Kalorie
44 g Białko
11 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
737 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
300 g
 schabu
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
100 g
 miksu sałat
1
sztuka ogórka
150 g
1
sztuka papryki
170 g
1
sztuka pomidorów
160 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
łyżeczka miódu
12 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
sztuka bagietki
140 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

520 kcal Kalorie
44 g Białko
11 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
737 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, termoobieg.

2

Schab przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy oliwą.

3

Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody, wkładamy schab, przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 190*C przez około 1 godzinę na kilogram mięsa. Jeśli mamy schab, pokrojony już w plasterki, to pieczemy około 10-12 minut na 1 cm mięsa. Jeśli posiadamy termometr do mięsa to pieczemy go, do momentu, aż mięso osiągnie w środku temperaturę 62*C. Wtedy mięso jest delikatne i idealne do spożycia.

4

Kroimy ogórka, paprykę i pomidory, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach.

5

Sos przygotowujemy z miodu i musztardy. Do naczynia nakładamy miód, musztardę i dokładnie ze sobą mieszamy.

6

Do miseczki nakładamy sałatę, pokrojone warzywa i zalewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy.

7

Wymieszane warzywa przekładamy na talerz, nakładamy schab i podajemy z bagietką.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.