Sałatka z pieczoną wieprzowiną, pomidorami, ogórkiem i bagietką
Masz ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie bardzo pożywnego? Nasza sałatka z pieczoną wieprzowiną, pomidorami, ogórkiem i bagietka to wybór idealny. Jej sekret? Mnóstwo warzyw i sos na bazie miodu i musztardy. Takiemu połączeniu smaków naprawdę trudno się oprzeć — spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
schabu
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
100 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
sztuka pomidorów
160 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
łyżeczka miódu
12 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
sztuka bagietki
140 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, termoobieg.
Schab przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy oliwą.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody, wkładamy schab, przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 190*C przez około 1 godzinę na kilogram mięsa. Jeśli mamy schab, pokrojony już w plasterki, to pieczemy około 10-12 minut na 1 cm mięsa. Jeśli posiadamy termometr do mięsa to pieczemy go, do momentu, aż mięso osiągnie w środku temperaturę 62*C. Wtedy mięso jest delikatne i idealne do spożycia.
Kroimy ogórka, paprykę i pomidory, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach.
Sos przygotowujemy z miodu i musztardy. Do naczynia nakładamy miód, musztardę i dokładnie ze sobą mieszamy.
Do miseczki nakładamy sałatę, pokrojone warzywa i zalewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy.
Wymieszane warzywa przekładamy na talerz, nakładamy schab i podajemy z bagietką.
Smacznego!