Sałatka z orzo i serem cheddar
Orzeźwiająca, sycąca i idealna na ciepłe dni – sałatka z orzo i serem cheddar poleca się na obiad albo jako lunch zabrany do pracy! Znajdziesz tu soczystego ogórka, listki szpinaku, a do tego wyrazisty ser cheddar i makaron orzo. Dzieła dopełnia jogurtowy sos na bazie pesto, który świetnie spaja całość. Efekt? Pyszna sałatka pełna żelaza, wapnia, polifenoli i witaminy C. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
150 g
|
makaronu orzo
|
|
50 g
|
szpinaku
|
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
|
6
|
plastrów sera cheddar
90 g
|
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
|
0,4
|
opakowania jogurtu skyr
60 g
|
|
6
|
łyżeczek zielonego pesto
30 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
2
|
sztuki suszonych pomidorów
40 g
|
|
20 g
|
nasion słonecznika
|
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Ogórek kroimy w półplasterki lub drobną kostkę. Szpinak siekamy na mniejsze kawałki, jeśli liście są duże. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
W miseczce mieszamy jogurt, pesto i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nasiona słonecznika prażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia na średniej mocy palnika. Studzimy.
Do dużej miski wsypujemy ugotowany makaron.
Dodajemy szpinak, cebulę, ogórek i suszone pomidory.
Polewamy wszystko przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy starty cheddar i prażone nasiona, mieszamy delikatnie.
Sałatkę można schłodzić w lodówce przez 15–30 minut, aby smaki się przegryzły.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.