
Sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem
Orzeźwiająca, pełna witamin i w 100% roślinna – sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem poleca sią na obiad! To świetny wybór, gdy nie możesz się zdecydować, co wolisz: makaron czy sałatkę. Tutaj masz 2w1 – a konkretnie: soczystego brokuła, jogurtowy dressing, makaron, a do tego pełne białka tofu. Gotowa sałatka dostarcza mocy witaminy C, folianów, błonnika, żelaza oraz wapnia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
brokuła
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
100 g
|
makaronu z zielonego groszku
|
20 g
|
nasion słonecznika
|
Sos: |
|
0,3
|
opakowania jogurtu skyr sojowego
100 g
|
2
|
łyżki majonezu wegańskiego
50 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na suchej patelni prażymy słonecznik, mieszając, aż stanie się złocisty i aromatyczny. Przekładamy do miseczki.
Tofu kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy tofu i podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia skrapiamy tofu sosem sojowym i mieszamy, aby wchłonęło smak.
Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt roślinny, majonez wegański, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól. Drobno siekamy czerwoną cebulę i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy.
W dużej misce mieszamy: makaron, brokuły, tofu i sos.
Przed podaniem posypujemy słonecznikiem.