Sałatka z melonem, jeżynami i serem feta
Słodkie owoce + wyrazisty ser feta to połączenie idealne na lato, gdy jedyne, o czym marzysz to lekkie, proste potrawy. Dlatego, jeśli szukasz przepisu na danie z kategorii „soczyste i orzeźwiające” nasza sałatka z melonem, jeżynami i serem feta będzie strzałem w dziesiątkę! Kwaskowate jeżyny i słodki melon tworzą tu obłędnie pyszne połączenie z fetą i chrupiącymi orzechami. Do tego sos na bazie oliwy, miodu oraz imbiru, pieczywo, mięta i gotowe! Tak przygotowane danie to prawdziwa bomba składników odżywczych – m.in. polifenoli, witaminy C, wapnia czy błonnika. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
roszponki
|
200 g
|
melona
|
100 g
|
jeżyn
|
0,5
|
sztuki sera typu Feta
100 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
Sos: |
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
0,5
|
garści mięty
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Melona i ser kroimy na kawałki.
W miseczce mieszamy składniki sosu. Imbir wcześniej ścieramy na tarce o małych oczkach.
Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni lub w opiekaczu do chleba podpiekamy pieczywo do zarumienienia. Zdejmujemy grzanki i na tej samej patelni podprażamy orzechy włoskie.
W misce układamy roszponkę, melona, jeżyny oraz ser. Całość polewamy sosem i posypujemy podprażonymi orzechami.
Gotową sałatkę podajemy z grzankami. Opcjonalnie dekorujemy listkami mięty.