Sałatka makaronowa z tofu w sosie cytrynowo sojowym
Sałatki z makaronem to świetny pomysł na obiad – dobrze sycą, orzeźwiają, a do tego wzbogacają dietę w moc świeżych warzyw. Najlepszy dowód? Nasza sałatka makaronowa z tofu w sosie cytrynowo sojowym! Ta prosta sałatka kusi niepowtarzalnym połączeniem smaków – czyli kompozycją, w której pierwsze skrzypce grają wyrazisty sos sojowy i kwaskowaty sok z cytryny, a całość dopełnia aromatyczna kolendra. I to nie koniec jej zalet! Bo taka sałatka dostarcza też mocy składników odżywczych: w tym wapnia, żelaza, beta-karotenu i polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
makaronu ryżowego
|
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
10 g
|
orzechów ziemnych
|
1,5
|
łyżki kiełków soi
22 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
0,2
|
szklanki wody
50 g
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
0,5
|
garści swieżej kolendry
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Tofu kroimy w kostkę, marchewkę i ogórka kroimy w drobne paski.
Orzechy prażymy na patelni, tofu polewamy łyżką sosu sojowego i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach.
Łączymy ze sobą składniki sosu: sos sojowy, woda, sok z cytryny, ksylitol.
W misce układamy makaron, pokrojone warzywa, kiełki, całość posypujemy prażonymi orzechami, pieczonym tofu, posiekaną kolendrą i polewamy sosem.
Smacznego!