Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka makaronowa z tofu w sosie cytrynowo sojowym

Sałatka makaronowa z tofu w sosie cytrynowo sojowym

Sałatki z makaronem to świetny pomysł na obiad – dobrze sycą, orzeźwiają, a do tego wzbogacają dietę w moc świeżych warzyw. Najlepszy dowód? Nasza sałatka makaronowa z tofu w sosie cytrynowo sojowym! Ta prosta sałatka kusi niepowtarzalnym połączeniem smaków – czyli kompozycją, w której pierwsze skrzypce grają wyrazisty sos sojowy i kwaskowaty sok z cytryny, a całość dopełnia aromatyczna kolendra. I to nie koniec jej zalet! Bo taka sałatka dostarcza też mocy składników odżywczych: w tym wapnia, żelaza, beta-karotenu i polifenoli. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,17/5
(z 6 ocen)
Sałatka makaronowa z tofu w sosie cytrynowo sojowym
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

528 kcal Kalorie
21 g Białko
22 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1744 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
50 g
 makaronu ryżowego
0,5
opakowania tofu naturalnego
90 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
sztuka marchewki
80 g
10 g
 orzechów ziemnych
1,5
łyżki kiełków soi
22 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
0,2
szklanki wody
50 g
4
łyżki  soku z cytryny
24 g
1
łyżka ksylitolu
15 g
0,5
garści swieżej kolendry
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

528 kcal Kalorie
21 g Białko
22 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1744 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.

3

Tofu kroimy w kostkę, marchewkę i ogórka kroimy w drobne paski.

4

Orzechy prażymy na patelni, tofu polewamy łyżką sosu sojowego i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach.

5

Łączymy ze sobą składniki sosu: sos sojowy, woda, sok z cytryny, ksylitol.

6

W misce układamy makaron, pokrojone warzywa, kiełki, całość posypujemy prażonymi orzechami, pieczonym tofu, posiekaną kolendrą i polewamy sosem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.