Jesienna sałatka z dynią i ciecierzycą
Szukasz przepisu idealnego na jesień (i nie tylko)? Jesteś w dobrym miejscu — nasza sałatka z makaronem i ciecierzycą będzie świetnym wyborem! Znajdziesz w niej pełną beta-karotenu dynię, bogatą w białko ciecierzycę, a do tego rozgrzewającą kompozycję przypraw (w tym cynamon!). Takie nietuzinkowe połączenie smaków zachwyci Cię już od pierwszego kęsa — smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy w puszce
|
400 g
|
dyni
|
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
100 g
|
rukoli
|
30 g
|
prażonego słonecznika
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
15
|
sztuk pomidorków koktajlowych
300 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, ciecierzycę odsączamy. Warzywa układamy na blaszce, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie termoobieg.
W misce układamy rukolę, wystudzony makaron, następnie upieczone warzywa, całość polewamy sokiem z cytryny i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika.