Sałatka z łososiem i rukolą
Masz ochotę na nietuzinkowe połączenie smaków i mnóstwo składników odżywczych w jednym, prostym daniu? Nasza sałatka z łososiem i rukolą sprawdzi się perfekcyjnie! Poza zniewalającym połączeniem miodowego sosu z łososiem i warzywami taka sałatka dostarczy Ci też mocy wartościowych składników. Jakich? Między innymi kwasów omega-3, błonnika, witamin z grupy B i witaminy E. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
600 g
|
łososia świeżego
|
20
|
sztuk pomidorków koktajlowych
400 g
|
140 g
|
rukoli
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
7
|
łyżek soku z połówki cytryny
42 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki cytryny
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odkładamy na bok do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni – termoobieg.
Łososia rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rybę przyprawiamy pieprzem i solą. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na łososiu. Dodajemy pomidorki koktajlowe (połowa). Tak przygotowanego łososia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 – 20 minut.
Pozostałe pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Pokrojone pomidorki wrzucamy do miseczki, łączymy z makaronem i rukolą.
Przygotowujemy sos do sałatki. W miseczce łączymy: sos sojowy, miód oraz sok z cytryny.
Łososia wyjmujemy z piekarnika, studzimy i dzielimy na małe kawałki. Dodajemy do sałatki.
Pozostały na blaszce po pieczeniu sok, dodajemy do przygotowanego wcześniej sosu, mieszamy i całość dodajemy do sałatki. Smacznego!