Sałatka z kuskusem i serem feta
Pożywna sałatka powinna zawierać źródło białka, tłuszczu, węglowodanów złożonych, a do tego dużo warzyw. Nasza sałatka z kuskusem i serem feta zdaje ten test na piątkę! Znajdziesz tu pełnowartościowe białko (feta), nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa) i złożone węglowodany (kuskus). Do tego moc warzyw, pyszny sos na bazie miodu i listki orzeźwiającej mięty. Efektowi trudno się oprzeć – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy kuskus
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
garści mięty
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ogórek kroimy w kostkę, pomidorki przekrajamy na mniejsze kawałki.
W miseczce mieszamy: oliwę, sok z cytryny, miód, wodę, sól oraz pieprz.
Kaszę przekładamy do miseczki, na niej układamy pokrojone warzywa. Następnie polewamy przygotowanym sosem. Na wierzch kruszymy lub kroimy w kostkę ser.
Gotową sałatkę dekorujemy listkami mięty.