 
      Sałatka z kuskusem i serem feta
Pożywna sałatka powinna zawierać źródło białka, tłuszczu, węglowodanów złożonych, a do tego dużo warzyw. Nasza sałatka z kuskusem i serem feta zdaje ten test na piątkę! Znajdziesz tu pełnowartościowe białko (feta), nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa) i złożone węglowodany (kuskus). Do tego moc warzyw, pyszny sos na bazie miodu i listki orzeźwiającej mięty. Efektowi trudno się oprzeć – smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            50 g 
           | 
               kaszy kuskus
             | 
| 
            1
           | 
              sztuka ogórka
             
                150 g
               | 
| 
            5
           | 
              sztuk pomidorków koktajlowych
             
                100 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki sera typu feta
             
                100 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki soku z cytryny
             
                12 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka miodu
             
                12 g
               | 
| 
            0,1
           | 
              szklanki wody
             
                30 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              garści mięty
             
                1 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ogórek kroimy w kostkę, pomidorki przekrajamy na mniejsze kawałki.
W miseczce mieszamy: oliwę, sok z cytryny, miód, wodę, sól oraz pieprz.
Kaszę przekładamy do miseczki, na niej układamy pokrojone warzywa. Następnie polewamy przygotowanym sosem. Na wierzch kruszymy lub kroimy w kostkę ser.
Gotową sałatkę dekorujemy listkami mięty.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        