Sałatka z komosy ryżowej, mango, ogórka i kurczaka na parze
Orzeźwiająca, sycącą i pełna składników odżywczych – sałatka z komosy ryżowej, mango, ogórka i kurczaka na parze poleca się na obiad! Ten prosty przepis to prawdziwa moc superfoods zamknięta w pysznej sałatce o egzotycznym smaku. Delikatna komosa ryżowa cudownie łączy się tu bowiem ze słodkim mango, soczystym ogórkiem, dobrze doprawionym kurczakiem i świeżą natką pietruszki. Całość dostarcza mocy błonnika, magnezu, żelaza, witamin z grupy B, witaminy C czy beta-karotenu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
komosy ryżowej
|
100 g
|
mango
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso posypujemy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem wedle uznania. Kurczaka gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wykonujemy nacięcie i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor. W razie potrzeby wydłużamy czas gotowania na parze. Gotowe mięso delikatnie przestudzamy i kroimy w kostkę.
W razie potrzeby pozbywamy się skóry z owoców i warzyw. Wszystko kroimy na kawałki. W przypadku użycia mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.
Natkę pietruszki drobno siekamy. W miseczce dokładnie mieszamy składniki dressingu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
W misce umieszczamy komosę, mango ogórka oraz kurczaka. Sałatkę skrapiamy przygotowanym dressingiem.