Sałatka z komosy ryżowej, mango, ogórka i kurczaka na parze

Sałatka z komosy ryżowej, mango, ogórka i kurczaka na parze

Orzeźwiająca, sycącą i pełna składników odżywczych – sałatka z komosy ryżowej, mango, ogórka i kurczaka na parze poleca się na obiad! Ten prosty przepis to prawdziwa moc superfoods zamknięta w pysznej sałatce o egzotycznym smaku. Delikatna komosa ryżowa cudownie łączy się tu bowiem ze słodkim mango, soczystym ogórkiem, dobrze doprawionym kurczakiem i świeżą natką pietruszki. Całość dostarcza mocy błonnika, magnezu, żelaza, witamin z  grupy B, witaminy C czy beta-karotenu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z komosy ryżowej, mango, ogórka i kurczaka na parze
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

505 kcal Kalorie
41 g Białko
15 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
299 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
50 g
 komosy ryżowej
100 g
 mango
0,5
sztuki ogórka świeżego
75 g
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

505 kcal Kalorie
41 g Białko
15 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
299 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Komosę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso posypujemy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem wedle uznania. Kurczaka gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wykonujemy nacięcie i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor. W razie potrzeby wydłużamy czas gotowania na parze. Gotowe mięso delikatnie przestudzamy i kroimy w kostkę.

3

W razie potrzeby pozbywamy się skóry z owoców i warzyw. Wszystko kroimy na kawałki. W przypadku użycia mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.

4

Natkę pietruszki drobno siekamy. W miseczce dokładnie mieszamy składniki dressingu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

5

W misce umieszczamy komosę, mango ogórka oraz kurczaka. Sałatkę skrapiamy przygotowanym dressingiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.