Sałatka z komosą ryżową, morelami i fetą
Wegetarianie powinni zwracać szczególną uwagę na źródła żelaza w diecie – eliminacja mięsa może bowiem utrudniać dostarczenie odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Nie musisz się jednak martwić – produkty roślinne także pełne są żelaza – trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać. Przykładowo – nasz przepis, czyli sałatka z komosą ryżową, morelami i fetą to idealny pomysł na obiad bogaty w żelazo. Znajdziesz tu aż 4 świetne źródła tego mikroelementu – szpinak, morele suszone, komosę ryżową i migdały. Łącznie ok. 4 mg żelaza w porcji i pyszne doznania smakowe. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
komosy ryżowej
|
3
|
sztuki moreli suszonych
42 g
|
0,3
|
sztuki sera typu Feta
50 g
|
25 g
|
migdałów
|
50 g
|
szpinaku
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżki octu jabłkowego
5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
0,5
|
łyżeczki przyprawy curry
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Sos:
W małej miseczce dokładnie mieszamy: oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sok z cytryny, musztardę i curry.
Sałatka:
Morele kroimy w paseczki, migdały siekamy.
W miseczce mieszamy: komosę, szpinak, morele, migdały i pokruszony ser.
Przed podaniem polewamy sosem.