Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z komosą ryżową, morelami i fetą

Sałatka z komosą ryżową, morelami i fetą

Wegetarianie powinni zwracać szczególną uwagę na źródła żelaza w diecie – eliminacja mięsa może bowiem utrudniać dostarczenie odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Nie musisz się jednak martwić – produkty roślinne także pełne są żelaza – trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać. Przykładowo – nasz przepis, czyli sałatka z komosą ryżową, morelami i fetą to idealny pomysł na obiad bogaty w żelazo. Znajdziesz tu aż 4 świetne źródła tego mikroelementu – szpinak, morele suszone, komosę ryżową i migdały. Łącznie ok. 4 mg żelaza w porcji i pyszne doznania smakowe. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z komosą ryżową, morelami i fetą
Kategorie
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

431 kcal Kalorie
16 g Białko
19 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
327 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 komosy ryżowej
3
sztuki moreli suszonych
42 g
0,3
sztuki sera typu Feta
50 g
25 g
 migdałów
50 g
 szpinaku

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżki octu jabłkowego
5 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
0,5
łyżeczki przyprawy curry
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

431 kcal Kalorie
16 g Białko
19 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
327 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Sos:

3

W małej miseczce dokładnie mieszamy: oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sok z cytryny, musztardę i curry.

4

Sałatka:

5

Morele kroimy w paseczki, migdały siekamy.

6

W miseczce mieszamy: komosę, szpinak, morele, migdały i pokruszony ser.

7

Przed podaniem polewamy sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.