
Sałatka z komosą i tempehem
Sałatka z komosą i tempehem to przepis na obiad pełen wartości odżywczych. Znajdziesz w nim m.in. roślinne białko, błonnik pokarmowy, wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy i antyoksydanty. Jej sekret? Komosę ryżową, chrupiącą ciecierzycę, wyrazisty tempeh, pomidorki koktajlowe i paprykę czerwoną w całość łączy kremowy, lekko orzechowy sos na bazie tahini, soku z cytryny, soli i pieprzu. To danie świetnie sprawdzi się jako lekki posiłek zabierany do pracy lub szkoły. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
komosy ryżowej
|
2
|
porcje tempehu
200 g
|
100 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
50 g
|
rukoli
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
Marynata do tempehu: |
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
Sos do sałatki: |
|
2
|
łyżeczki tahini
12 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tempeh kroimy na kostkę lub plastry. W misce mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, oliwę, sok z cytryny, czosnek, paprykę wędzoną. Dodajemy tempeh, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10–15 minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy tempeh na złocisty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej strony).
W małej miseczce mieszamy tahini z sokiem z cytryny, wodą, solą i pieprzem, aż uzyskamy kremowy sos.
W dużej misce układamy rukolę. Na niej rozkładamy ugotowaną komosę, ciecierzycę, pokrojone pomidorki koktajlowe i paprykę. Dodajemy podsmażony tempeh. Całość polewamy przygotowanym sosem tahini.