Sałatka z komosą i tempehem

Sałatka z komosą i tempehem

Sałatka z komosą i tempehem to przepis na obiad pełen wartości odżywczych. Znajdziesz w nim m.in. roślinne białko, błonnik pokarmowy, wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy i antyoksydanty. Jej sekret? Komosę ryżową, chrupiącą ciecierzycę, wyrazisty tempeh, pomidorki koktajlowe i paprykę czerwoną w całość łączy kremowy, lekko orzechowy sos na bazie tahini, soku z cytryny, soli i pieprzu. To danie świetnie sprawdzi się jako lekki posiłek zabierany do pracy lub szkoły. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

 

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z komosą i tempehem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

430 kcal Kalorie
31 g Białko
20 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
924 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
50 g
 komosy ryżowej
2
porcje tempehu
200 g
100 g
 ciecierzycy konserwowej
50 g
 rukoli
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g

Marynata do tempehu:

1,5
łyżki sosu sojowego
15 g
1
łyżeczka oliwy
5 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g

Sos do sałatki:

2
łyżeczki tahini
12 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
0,1
szklanki wody
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

430 kcal Kalorie
31 g Białko
20 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
924 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Tempeh kroimy na kostkę lub plastry. W misce mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, oliwę, sok z cytryny, czosnek, paprykę wędzoną. Dodajemy tempeh, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10–15 minut.

3

Na rozgrzanej patelni smażymy tempeh na złocisty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej strony).

4

W małej miseczce mieszamy tahini z sokiem z cytryny, wodą, solą i pieprzem, aż uzyskamy kremowy sos.

5

W dużej misce układamy rukolę. Na niej rozkładamy ugotowaną komosę, ciecierzycę, pokrojone pomidorki koktajlowe i paprykę. Dodajemy podsmażony tempeh. Całość polewamy przygotowanym sosem tahini.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.