Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, jarmużem i awokado
Uwielbiasz sałatki, jednak nudzi cię montonia? Wypróbuj przepisy na sałatkę z kaszą jaglaną, jajkiem, jarmużem i awokado. Ta propozycja zdecydowanie wzbogaci twój organizm w dużą dawkę witamin i minerałów. Doskonale się sprawdzi jako drugie śniadanie w pracy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
60 g
|
jarmużu
|
3
|
łyżeczki szczypiorku
15 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie studzimy i przekładamy do miseczki.
Gotujemy jajko na twardo przez ok. 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody), następnie obieramy i kroimy na połówki.
Awokado obieramy i kroimy na cienkie plasterki, które skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy na połówki, a cebulę kroimy na cienkie plasterki. Jarmuż siekamy na mniejsze kawałki.
Do kaszy dodajemy pokrojone warzywa. Na górę kładziemy kawałki jajka.
Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!