
Sałatka z kaszą bulgur, ciecierzycą i suszonymi pomidorami
Idealna jako lunch zabrany do pracy, sycąca i pełna smaku. Taka jest sałatka z kaszą bulgur, ciecierzycą i suszonymi pomidorami. Ten przepis na pełnowartościowy obiad łączy w sobie lekko orzechową ciecierzycę, delikatny bulgur, wyraziste przyprawy, a także słodkie morele suszone i miodowo-musztardowy sos. Dzięki temu sałatka dostarcza pysznych doznań smakowych. I nie tylko – bo jest też źródłem magnezu, cynku, żelaza, beta-karotenu czy witaminy C. Wypróbuj, a pokochasz ją od pierwszego kęsa. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
100 g
|
kaszy bulgur
|
5
|
sztuk moreli suszonych
70 g
|
0,5
|
sztuki sera feta
100 g
|
100 g
|
szpinaku
|
Sos: |
|
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka skórki z cytryny
3 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (funkcja termoobiegu) lub 220°C (funkcja góra-dół).
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ciecierzycę z puszki dokładnie odsączamy na sicie i płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odsączamy.
Osuszoną ciecierzycę przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, słodką paprykę, mielony kumin, szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby każde ziarenko ciecierzycy było równomiernie pokryte przyprawami.
Przyprawioną ciecierzycę rozsypujemy równomierną warstwą na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż ciecierzyca stanie się złocista i chrupiąca. W połowie czasu pieczenia (po około 10-12 minutach) możemy delikatnie przemieszać ciecierzycę na blasze, aby równomiernie się upiekła. Upieczoną ciecierzycę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W małym słoiczku lub miseczce łączymy składniki dressingu: oliwę, sok i skórkę z cytryny (zaczynając od 1 łyżki, potem ewentualnie dodając więcej do smaku), musztardę i miód. Dodajemy szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie nim potrząsamy (lub mieszamy składniki rózgą w miseczce), aż powstanie jednolita emulsja. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy według uznania.
Morele kroimy w mniejsze kawałki (np. w paski lub kostkę, w zależności od ich wielkości). Ser feta kruszymy w dłoniach na mniejsze kawałki lub kroimy w niewielką kostkę. Świeży szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy.
Do dużej miski sałatkowej przekładamy ostudzoną kaszę bulgur. Dodajemy upieczoną i lekko przestudzoną ciecierzycę, pokrojone suszone morele, pokruszony ser feta oraz liście świeżego szpinaku. Polewamy sosem, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.