Sałatka z jabłkiem, burakiem i serkiem wiejskim

Sałatka z jabłkiem, burakiem i serkiem wiejskim

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,74/5
(z 19 ocen)
Sałatka z jabłkiem, burakiem i serkiem wiejskim
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

505 kcal Kalorie
22 g Białko
16 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
818 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
sztuka jabłka
150 g
1,5
sztuki ugotowanych buraków
150 g
1
sztuka ogórka
150 g
0,5
opakowania serka wiejskiego
100 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

2
kromki chleba pszennego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

505 kcal Kalorie
22 g Białko
16 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
818 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Jabłko obieramy ze skórki i kroimy z kostkę.

2

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Buraka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kupujemy już ugotowane buraki, jeśli chcemy skorzystać z surowych, należy je wcześniej samodzielnie ugotować do miękkości.

3

W dużej misce mieszamy: jabłko, ogórka, buraka oraz serek wiejski.

4

Dodajemy oliwę, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Gotową sałatkę podajemy z pieczywem (pieczywo możemy wcześniej podgrzać w rozgrzanym piekarniku, żeby było chrupiące).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.