Sałatka z halloumi i makaronem
Wyrazisty, cypryjski ser, soczysty brokuł, chrupiące orzeszki piniowe i orzeźwiający sos jogurtowo-musztardowy. Brzmi pysznie? Sałatka z halloumi i makaronem to przepis dla Ciebie! To idealna opcja na obiad do pracy, drugie śniadanie albo kolację, pełna wapnia, witaminy C, witamin z grupy B czy polifenoli. To także 28 g białka i 10 g błonnika w porcji, czyli sytość po posiłku gwarantowana. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
200 g
|
makaronu
|
|
8
|
plastrów sera halloumi
200 g
|
|
300 g
|
brokuła
|
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
25 g
|
orzechów piniowych
|
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
|
0,5
|
garści bazylii świeżej
1,5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos: |
|
|
0,3
|
opakowania jogurtu
100 g
|
|
0,5
|
łyżeczki musztardy
5 g
|
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
Ser halloumi kroimy w kostkę o boku około 1-1,5 cm.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Dodajemy pokrojony ser i smażymy bez przykrycia przez około 3-4 minuty z każdej strony, do momentu, gdy ser będzie pięknie złocisty i zrumieniony. Usmażony odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na czystej patelni (lub na tej samej, po przetarciu jej ręcznikiem), na małej mocy palnika prażymy orzeszki bez przykrycia przez około 2 minuty, często mieszając, aż staną się lekko złote i aromatyczne. Uważamy, by się nie spaliły. Odstawiamy.
Drobno siekamy szczypiorek. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Przygotowujemy sos: W misce mieszamy jogurt z musztardą. Dodajemy sok z cytryny oraz posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
W dużej misce mieszamy ugotowany makaron, brokuł i usmażone halloumi.
Polewamy całość sosem i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki pokryją się kremową warstwą.
Sałatkę przekładamy do miski, posypujemy prażonymi orzeszkami pinii oraz posiekanym szczypiorkiem. Na wierzchu układamy świeże listki bazylii dla dekoracji i smaku. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.