Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami pekan
Masz ochotę na przystawkę, niczym z najlepszej restauracji? A może szukasz przepisu, który swoją elegancją zachwyci zaproszonych gości? Nasza sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami pekan będzie strzałem w dziesiątkę! Słodka gruszka tworzy tu perfekcyjny duet z aromatycznym, wyrazistym serem Lazur, a smak dopełniają jeszcze chrupiące orzechy pekan i sos na bazie miodu, oliwy oraz octu. Całości naprawdę trudno się oprzeć – koniecznie wypróbuj ten przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka gruszki
130 g
|
30 g
|
orzechów pekan
|
100 g
|
miksu sałat
|
0,3
|
opakowania sera z niebieską pleśnią
30 g
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dressing: |
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Wszystkie składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce.
Gruszkę kroimy w ósemki, ser w drobną kostkę.
Na talerzu układamy sałatę, mięso, ser, gruszkę i orzechy.
Przed podaniem polewamy dressingiem.