Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z grillowanym bakłażanem

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Masz ochotę na sycącą sałatkę pełną witamin? Nasza sałatka z grillowanym bakłażanem poleca się na obiad! O poposiłkowe odczuwanie sytości dba tu delikatne mięso z kurczaka, jednak prawdziwym kluczem programu są warzywa. A konkretnie: bataty, bakłażan, pomidory i papryka, czyli moc witaminy C, beta-karotenu, potasu oraz błonnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a słowa „nie lubię sałatek, bo szybko dopada mnie po nich głód” odejdą w zapomnienie. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
8,50/5
(z 2 ocen)
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

335 kcal Kalorie
21 g Białko
12 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
524 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
1
sztuka bakłażana
200 g
200 g
 batata
1
sztuka pomidora
160 g
1
sztuka papryki
170 g
33,3
sztuki oliwek czarnych
100 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
150 g
 mięsa z piersi kurczaka

Dressing:

2
łyżki soku z cytryny
12 g
0,5
łyżki octu balsamicznego
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

335 kcal Kalorie
21 g Białko
12 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
524 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, góra dół.

2

Bataty obieramy, kroimy w małą kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą (połowa) i solimy.

3

Pieczemy przez około 20 minut, aż batat będzie miękki.

4

Bakłażana kroimy w plastry grubości 1 cm.

5

Solimy i pozostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie osuszamy plastry ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą (połowa). Grillujemy na rozgrzanej patelni.

6

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem. Grillujemy na tej samej patelni co bakłażana. Studzimy, kroimy w kostkę.

7

Pomidora i paprykę kroimy w kostkę.

8

W miseczce mieszamy sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól i pieprz.

9

W misce mieszamy wszystkie warzywa, mięso i polewamy dressingiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.