Sałatka z grillowanym bakłażanem
Masz ochotę na sycącą sałatkę pełną witamin? Nasza sałatka z grillowanym bakłażanem poleca się na obiad! O poposiłkowe odczuwanie sytości dba tu delikatne mięso z kurczaka, jednak prawdziwym kluczem programu są warzywa. A konkretnie: bataty, bakłażan, pomidory i papryka, czyli moc witaminy C, beta-karotenu, potasu oraz błonnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a słowa „nie lubię sałatek, bo szybko dopada mnie po nich głód” odejdą w zapomnienie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
200 g
|
batata
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
33,3
|
sztuki oliwek czarnych
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
Dressing: |
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,5
|
łyżki octu balsamicznego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, góra dół.
Bataty obieramy, kroimy w małą kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą (połowa) i solimy.
Pieczemy przez około 20 minut, aż batat będzie miękki.
Bakłażana kroimy w plastry grubości 1 cm.
Solimy i pozostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie osuszamy plastry ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą (połowa). Grillujemy na rozgrzanej patelni.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem. Grillujemy na tej samej patelni co bakłażana. Studzimy, kroimy w kostkę.
Pomidora i paprykę kroimy w kostkę.
W miseczce mieszamy sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
W misce mieszamy wszystkie warzywa, mięso i polewamy dressingiem.