
Sałatka z burratą i szynką parmeńską

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie burraty
125 g
|
4
|
plastry szynki parmeńskiej
60 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka kolby kukurydzy
180 g
|
100 g
|
rukoli
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
1
|
garść bazylii świeżej
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na dużym talerzu rozkładamy sałatę, formując z niej bazę dla sałatki.
Pomidorki koktajlowe myjemy, a następnie kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Układamy je równomiernie na sałacie.
Kukurydzę (najlepiej w łupinach) moczymy w chłodnej wodzie przez około 15 minut. Następnie grillujemy ją na średnim ogniu pod przykryciem, obracając co 5-7 minut, przez około 20-25 minut. Gdy kukurydza będzie miękka, studzimy ją, usuwamy łupiny i ostrym nożem odkrawamy ziarenka od kolby. Ziarenka kukurydzy posypujemy na sałatce.
Szynkę parmeńską delikatnie rozkładamy i układamy na sałatce.
Na środku talerza układamy burratę. Jeśli chcemy, możemy ją delikatnie rozciąć nożem, aby jej wnętrze zaczęło się wylewać.
Całą sałatkę skrapiamy obficie oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Na koniec doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.