Sałatka z burratą

Sałatka z burratą

Burrata to włoski ser wytwarzany z mozzarelli i śmietany, przez wielu uznawany za jeden z najlepszych serów świata. I nic dziwnego – bo burrata zachwyca delikatnym smakiem i rozpływającą się w ustach strukturą. Na samą myśl cieknie Ci ślinka? Nasza sałatka z burratą poleca się na śniadanie (lub kolację!). Kremowa burrata łączy się tu z wyrazistymi liśćmi rukoli, soczystymi pomidorkami i…kwaskowatym grejpfrutem. Całość dopełnia jeszcze słodki miód – a efektem jest przepis na sałatkę, której nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z burratą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

507 kcal Kalorie
12 g Białko
28 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
596 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki

Sałatka:

50 g
 rukoli
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
7
sztuk oliwek czarnych
21 g
0,5
sztuki grejpfruta
120 g
0,5
opakowania burraty
60 g
0,5
garści bazylii świeżej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Dressing:

0,5
sztuki grejpfruta (sok)
120 g
1
łyżeczka miodu
12 g
0,5
sztuki papryczki chilli
10 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Do podania:

1
kromka chleba żytniego razowego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

507 kcal Kalorie
12 g Białko
28 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
596 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

W misce układamy rukolę.

2

Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Grejpfruta dzielimy na cząstki, pozbywamy się białych błonek i przekrajamy cząstki na dwie lub 3 części.

3

W miseczce mieszamy sok z grejpfruta, oliwę, miód oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.

4

Na rukoli układamy pomidorki, grejpfruta i oliwki. Całość posypujemy solą.

5

Ser dzielimy na kawałki i układamy na składnikach sałatki. Wszystko polewamy przygotowanym dressingiem.

6

Gotową sałatkę dekorujemy świeżą bazylią. Danie podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.