Sałatka z batatem i indykiem
Sycąca, pełna składników odżywczych i idealna do zabrania ze sobą do pracy. Sałatka z batatem i indykiem to przepis na obiad, który spokojnie można zjeść zarówno w domu, jak i poza nim. Znajdziesz tu pyszną kompozycję słodkich batatów, delikatnego mięsa drobiowego, świeżych warzyw, migdałów i sosu klonowo-musztardowego. Efekt? Posiłek pełen smaku i wartości odżywczych – w tym białka, błonnika, beta-karotenu, witaminy C, wapnia czy polifenoli. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
100 g
|
miksu sałat
|
|
100 g
|
jarmużu
|
|
400 g
|
batata
|
|
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
|
30 g
|
migdałów
|
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos: |
|
|
1,5
|
łyżeczki musztardy
15 g
|
|
1,5
|
łyżeczki syropu klonowego
15 g
|
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
|
1
|
ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
6 g
|
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
|
0,1
|
szklanki wody
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy batata, myjemy go i kroimy w duże, nieregularne kawałki lub grube frytki.
Kawałki przekładamy do miski, polewamy oliwą (połowa), posypujemy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty tłuszczem i przyprawami.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C (tryb góra-dół).
Bataty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż będą miękkie w środku, a ich brzegi delikatnie się zrumienią. Po upieczeniu wyjmujemy i odkładamy do ostygnięcia.
Mięso kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na średniej lub dużej mocy palnika wrzucamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy przez około 5-7 minut, mieszając, aż mięso będzie białe i ścięte w środku, i lekko zrumieni się z każdej strony. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do ostygnięcia.
Pomidora i ogórka kroimy w większą kostkę lub plastry, paprykę w cienkie paski. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Migdały w całości lub w płatkach możemy delikatnie podprażyć na suchej patelni na małej mocy palnika przez około 2-3 minuty, aż staną się chrupiące i zaczną pachnieć. Następnie je odkładamy.
Do małej miseczki dodajemy musztardę, syrop klonowy, sok z cytryny, oliwę z oliwek, wodę i przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki łyżeczką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do miski wrzucamy sałatę, jarmuż, pomidora, ogórka, paprykę, cebulę, ostudzone bataty, mięso.
Polewamy przygotowanym sosem i posypujemy migdałami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.