Sałatka tajska z tempehem w sosie orzechowym
Wegańska, pełen białka i pyszna – taka jest sałatka tajska z tempehem w sosie orzechowym. W głównej smakowej roli: sos na bazie masła orzechowego, miodu i Srirachy. To dzięki niemu makaron, tempeh i warzywa zyskują zupełnie nowy wymiar. Ale to nie koniec zalet naszego przepisu – bo taka sałatka jest też źródłem witaminy C, beta-karotenu, folianów, błonnika czy zdrowych tłuszczów. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
makaronu orzo
|
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
20 g
|
migdałów
|
1
|
porcja tempehu
100 g
|
0,5
|
łyżeczki przyprawy gyros
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
1
|
łyżka sosu Sriracha
10 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę i orzechy siekamy. Ogórka kroimy w plastry lub w kostkę.
Tempeh kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą gyros. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy tempeh przez ok. 8 minut do zarumienienia.
W miseczce mieszamy składniki sosu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
W misce układamy makaron, szpinak, paprykę, ogórka oraz tempeh. Całość polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami.