Sałatka tajska z tempehem w sosie orzechowym

Sałatka tajska z tempehem w sosie orzechowym

Wegańska, pełen białka i pyszna – taka jest sałatka tajska z tempehem w sosie orzechowym. W głównej smakowej roli: sos na bazie masła orzechowego, miodu i Srirachy. To dzięki niemu makaron, tempeh i warzywa zyskują zupełnie nowy wymiar. Ale to nie koniec zalet naszego przepisu – bo taka sałatka jest też źródłem witaminy C, beta-karotenu, folianów, błonnika czy zdrowych tłuszczów. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Sałatka tajska z tempehem w sosie orzechowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

467 kcal Kalorie
21 g Białko
24 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
99 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
60 g
 makaronu orzo
50 g
 szpinaku
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
0,5
sztuki ogórka świeżego
75 g
20 g
 migdałów
1
porcja tempehu
100 g
0,5
łyżeczki przyprawy gyros
2,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Sos:

3
łyżeczki masła orzechowego
30 g
1
łyżka sosu Sriracha
10 g
2
łyżeczki miodu
24 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

467 kcal Kalorie
21 g Białko
24 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
99 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Paprykę i orzechy siekamy. Ogórka kroimy w plastry lub w kostkę.

3

Tempeh kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą gyros. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy tempeh przez ok. 8 minut do zarumienienia.

4

W miseczce mieszamy składniki sosu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

5

W misce układamy makaron, szpinak, paprykę, ogórka oraz tempeh. Całość polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.