Sałatka z pieczonych batatów i ciecierzycy
Jaka powinna być idealna obiadowa sałatka? Przede wszystkim: sycąca, czyli pełna błonnika i białka, a do tego smaczna i bogata w witaminy oraz składniki mineralne. Wszystkie te warunki spełnia…nasza sałatka z pieczonych batatów i ciecierzycy. Ciecierzyca dostarcza mocy pełnowartościowego białka, a także błonnika, który świetnie przedłuża sytość po posiłku. Do tego mamy jeszcze mnóstwo beta-karotenu, potasu, żelaza, magnezu i wapnia. No i oczywiście smak – wyrazisty i rozgrzewający. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batatów
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
200 g
|
ciecierzycy
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
50 g
|
rukoli
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oregano
6 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
0,5
|
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Bataty obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą i przyprawami. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bataty pieczemy 10 minut, po czym dodajemy odcedzoną ciecierzycę i mieszamy. Pieczemy jeszcze 10 minut lub do momentu gdy bataty będą miękkie.
Upieczone warzywa przekładamy do miski, dodajemy rukolę i pomidorki koktajlowe.