Sałatka z komosą ryżową, ciecierzycą, pomarańczą i żurawiną
Owoce w wytrawnym posiłku? To zupełnie nowy wymiar smaku i efekt jak z najlepszej restauracji! A dowodem niech będzie nasza sałatka z komosą ryżową, ciecierzycą, pomarańczą i żurawiną. O dominację walczą tu dwa fronty – wytrawna, stonowana ciecierzyca i słodko-kwaśne orzeźwiające owoce. Do pomarańczy i żurawiny dołącza jeszcze dressing na bazie miodu i soku pomarańczowego, za to po stronie ciecierzycy stoi delikatna komosa ryżowa. Wygrani? Twoje kubki smakowe – koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
komosy ryżowej
|
100 g
|
ciecierzycy z puszki
|
20 g
|
żurawiny suszonej
|
0,4
|
sztuki pomarańczy
100 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,2
|
szklanki soku z pomarańczy
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy komosę ryżową i pozostawiamy do wystudzenia.
Pomarańczę obieramy i kroimy na cienkie plastry.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu.
Przekładamy komosę ryżową do miski, dodajemy odcedzoną ciecierzycę, pomarańczę, pokrojoną cebulę, żurawinę i poszatkowaną natkę pietruszki.
Dodajemy sos, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.