Sałatka z komosą ryżową, ciecierzycą, pomarańczą i żurawiną
Owoce w wytrawnym posiłku? To zupełnie nowy wymiar smaku i efekt jak z najlepszej restauracji! A dowodem niech będzie nasza sałatka z komosą ryżową, ciecierzycą, pomarańczą i żurawiną. O dominację walczą tu dwa fronty – wytrawna, stonowana ciecierzyca i słodko-kwaśne orzeźwiające owoce. Do pomarańczy i żurawiny dołącza jeszcze dressing na bazie miodu i soku pomarańczowego, za to po stronie ciecierzycy stoi delikatna komosa ryżowa. Wygrani? Twoje kubki smakowe – koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
50 g
|
komosy ryżowej
|
|
100 g
|
ciecierzycy z puszki
|
|
20 g
|
żurawiny suszonej
|
|
0,4
|
sztuki pomarańczy
100 g
|
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
Dressing: |
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
0,2
|
szklanki soku z pomarańczy
40 g
|
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Pomarańczę obieramy ze skóry i białych błonek, następnie kroimy na małe kawałki (kostka około 1–1,5 cm).
Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w cienkie piórka. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ciecierzycę odsączamy na sitku.
W miseczce łączymy sok pomarańczowy, oliwę, miód oraz czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Mieszamy całość do uzyskania jednolitego dressingu.
Do większej miski przekładamy komosę ryżową, ciecierzycę, pomarańczę, cebulę czerwoną, żurawinę oraz natkę pietruszki.
Całość polewamy dressingiem, mieszamy i podajemy od razu. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą oraz pieprzem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.