Sałatka jarzynowa
Dodać jabłko, czy może nie? Ile ogórka? Jaki majonez? Sałatka jarzynowa to tradycyjny przepis, który budzi wiele emocji. I nic dziwnego, w końcu bez niej Święta (i to zarówno Bożego Narodzenia, jak i wielkanocne) nie smakowałyby tak samo. W Respo dobrze wiemy, że świąteczna (i poświąteczna) dieta nie może się obyć bez sałatki jarzynowej, dlatego proponujemy wykonać ją na bazie prostego przepisu. Składniki? Same podstawowe – czyli warzywa korzeniowe, groszek, ziemniaki, a do tego ogórek kiszony i oczywiście jajko. Do smaku jeszcze majonez (ten ulubiony, niezależnie czy wolisz Kielecki, czy może Winiary) i gotowe. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka ogórka kiszonego
50 g
|
0,5
|
opakowania groszku konserwowego
120 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
3
|
łyżeczki majonezu
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy.
Jajka gotujemy na twardo.
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę.
Dodajemy odsączony groszek.
Wszystko mieszamy razem z majonezem, solą i pieprzem.
Sałatkę podajemy z pieczywem.