
Sałatka gyros z ryżem
Mięso w przyprawie gyros to śródziemnomorski klimat i idealna opcja dla fanów wyrazistych smaków. A perfekcyjnym sposobem, by je wykorzystać, jest sałatka gyros z ryżem. Czyli przepis na połączenie aromatycznego mięsa, orzeźwiającego sosu jogurtowo-czosnkowego, świeżych warzyw i delikatnego ryżu. Prosto, a efektownie. I z 41 g białka w porcji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
ryżu
|
300 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
3
|
łyżeczki przyprawy gyros
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
100 g
|
sałaty lodowej
|
1
|
sztuka ogórka zielonego
150 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
Sos jogurtowo-czosnkowy: |
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w 1,5 cm kostkę. Mieszamy w miseczce z przyprawą gyros, solą i pieprzem.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Przygotowujemy sos jogurtowo-czosnkowy. Do miseczki dodajemy jogurt naturalny. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę bezpośrednio do jogurtu i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na średniej mocy palnika. Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 5-7 minut, często mieszając, aż mięso będzie całkowicie ścięte i złocisto-brązowe (dobrze zrumienione kawałki dadzą lepszy smak). Usmażone mięso zdejmujemy z ognia.
Na duży talerz wykładamy ugotowany i przestudzony ryż, układając go z jednej strony.
Obok ryżu układamy pokrojone warzywa: sałatę, ogórka, pomidorki, czerwoną cebulę. Delikatnie mieszamy warzywa.
Na warzywa wykładamy kawałki mięsa.
Całość polewamy sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.