Ryżowy pudding z prażonymi gruszkami

Ryżowy pudding z prażonymi gruszkami

Ryżowy pudding z prażonymi gruszkami to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich śniadań i kolacji. Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli — a aromat znajdującego się w nim cynamonu otuli kuchnię apetycznym zapachem. Obiecujemy, że na taki posiłek nie będzie trzeba nikogo wołać dwa razy!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,40/5
(z 15 ocen)
Ryżowy pudding z prażonymi gruszkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

400 kcal Kalorie
22 g Białko
3 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
75 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu białego
2
opakowania jogurtu skyr
300 g
2
sztuki gruszek
260 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
2
łyżki ksylitolu
30 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

400 kcal Kalorie
22 g Białko
3 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
75 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odsączamy.

2

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z ksylitolem (połowa) przez 10 minut.

3

Ugotowany ryż łączymy z jogurtem, pozostałym ksylitolem i cynamonem. Podgrzewamy w rondelku z połową gruszek, co chwilę mieszając.

4

Całość przekładamy do miseczek. Na wierzch układamy pozostałe gruszki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.