Ryżowy pudding z prażonymi gruszkami
Ryżowy pudding z prażonymi gruszkami to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich śniadań i kolacji. Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli — a aromat znajdującego się w nim cynamonu otuli kuchnię apetycznym zapachem. Obiecujemy, że na taki posiłek nie będzie trzeba nikogo wołać dwa razy!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu białego
|
2
|
opakowania jogurtu skyr
300 g
|
2
|
sztuki gruszek
260 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odsączamy.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z ksylitolem (połowa) przez 10 minut.
Ugotowany ryż łączymy z jogurtem, pozostałym ksylitolem i cynamonem. Podgrzewamy w rondelku z połową gruszek, co chwilę mieszając.
Całość przekładamy do miseczek. Na wierzch układamy pozostałe gruszki. Smacznego!