Ryżowy pudding z prażonymi gruszkami
Ryżowy pudding z prażonymi gruszkami to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich śniadań i kolacji. Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli — a aromat znajdującego się w nim cynamonu otuli kuchnię apetycznym zapachem. Obiecujemy, że na taki posiłek nie będzie trzeba nikogo wołać dwa razy!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               ryżu białego
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              opakowania jogurtu skyr
             
                          
                300 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki gruszek
             
                          
                260 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oleju rzepakowego
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki ksylitolu
             
                          
                30 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki cynamonu
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odsączamy.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z ksylitolem (połowa) przez 10 minut.
Ugotowany ryż łączymy z jogurtem, pozostałym ksylitolem i cynamonem. Podgrzewamy w rondelku z połową gruszek, co chwilę mieszając.
Całość przekładamy do miseczek. Na wierzch układamy pozostałe gruszki. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.