Ryż z warzywami i jajkiem sadzonym

Ryż z warzywami i jajkiem sadzonym

Obiad z jajkiem w roli głównej to świetny sposób, by ograniczyć spożycie miejsce – a także dobra opcja dla wegetarian. Jak go przygotować? Świetnie sprawdzi się np. nasz przepis na ryż z warzywami i jajkiem sadzonym, czyli połączenie marchewkowo-groszkowego ryżu z rozpływającym się w ustach jajkiem sadzonym. Gotowy posiłek dostarcza mocy żelaza, beta-karotenu, błonnika oraz białka. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Ryż z warzywami i jajkiem sadzonym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

497 kcal Kalorie
24 g Białko
16 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
328 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
60 g
 ryżu białego
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
porcji groszku mrożonego
75 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
1
łyżeczka masła
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

497 kcal Kalorie
24 g Białko
16 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
328 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3

Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu. Wrzucamy na nią mrożony groszek i pokrojoną marchewkę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-7 minut, do momentu, gdy groszek całkowicie się rozmrozi i wszystkie warzywa zmiękną.

4

Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy ugotowany ryż. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy wszystko przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aby smaki się połączyły.

5

Wyłączamy palnik i dodajemy masło do ryżu z warzywami. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści i pokryje wszystkie składniki. Całość przekładamy na talerz.

6

Smażymy jajka sadzone beztłuszczowo do momentu, aż białko się zetnie, natomiast żółtko pozostanie lekko płynne. Opcjonalnie doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego smaku.

7

Na ryżu z warzywami kładziemy jajka sadzone. Gotowe danie posypujemy świeżą natką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera