
Ryż z warzywami i jajkiem sadzonym
Obiad z jajkiem w roli głównej to świetny sposób, by ograniczyć spożycie miejsce – a także dobra opcja dla wegetarian. Jak go przygotować? Świetnie sprawdzi się np. nasz przepis na ryż z warzywami i jajkiem sadzonym, czyli połączenie marchewkowo-groszkowego ryżu z rozpływającym się w ustach jajkiem sadzonym. Gotowy posiłek dostarcza mocy żelaza, beta-karotenu, błonnika oraz białka. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
60 g
|
ryżu białego
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
porcji groszku mrożonego
75 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu. Wrzucamy na nią mrożony groszek i pokrojoną marchewkę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-7 minut, do momentu, gdy groszek całkowicie się rozmrozi i wszystkie warzywa zmiękną.
Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy ugotowany ryż. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy wszystko przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aby smaki się połączyły.
Wyłączamy palnik i dodajemy masło do ryżu z warzywami. Mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści i pokryje wszystkie składniki. Całość przekładamy na talerz.
Smażymy jajka sadzone beztłuszczowo do momentu, aż białko się zetnie, natomiast żółtko pozostanie lekko płynne. Opcjonalnie doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego smaku.
Na ryżu z warzywami kładziemy jajka sadzone. Gotowe danie posypujemy świeżą natką.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.