Ryż smażony z warzywami i imbirem
Smażony ryż to klasyka kuchni azjatyckiej – i świetny pomysł na zbilansowany obiad. Jeżeli od czasu do czasu chcesz spróbować czegoś nowego, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ryż smażony z warzywami i imbirem. To aromatyczne danie pełne smaków prosto z kuchni Dalekiego Wschodu zachwyci Cię prostotą i szybkością wykonania. A dodatek imbiru sprawi, że Twój obiad nabierze rozgrzewających właściwości. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1,5
|
porcji groszku zielonego świeżego lub mrożonego
220 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka curry
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy pokrojony por, imbir, czosnek oraz cebulę.
Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy pokrojoną paprykę i zielony groszek. Dalej podsmażamy.
Do usmażonych warzyw dodajemy ryż. Przyprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Podsmażamy, ciągle mieszając.
Dodajemy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy z ryżem.
Przygotowany ryż przekładamy na talerz.