Słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką

Słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką

Wegański obiad pełen białka? Postaw na słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką. Znajdziesz tu nie tylko moc pełnowartościowego białka, ale także błonnik, żelazo, wapń, beta-karoten, foliany i witaminę C. Całość tworzy świetne połączenie smaków, które z powodzeniem zastąpi klasyczny „mięsny” obiad. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,86/5
(z 7 ocen)
Słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

428 kcal Kalorie
20 g Białko
10 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
525 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmati
1
łyżeczka oleju
5 g
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
plastra imbiru (2 cm)
2,5 g
100 g
 fasolki szparagowej
1
sztuka pora
140 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżka octu ryzowego
10 g

surówka

300 g
 kapusty pekińskiej
1
sztuka marchwi
80 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
łyżki sosu sojowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

428 kcal Kalorie
20 g Białko
10 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
525 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, tofu pokrojone w kostkę, 1 ząbek czosnku, imbir. Wszystko smażymy przez 5 minut, dodajemy pora, fasolkę szparagową i podsmażamy jeszcze 3 minuty.

3

Mieszamy ze sobą sos sojowy, miód, ocet i dodajemy do tofu, mieszamy i krótko podsmażamy.

4

Kapustę pekińską drobno siekamy, imbir, czosnek, startą marchewkę, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy.

5

Na talerzu podajemy ryż, tofu oraz surówkę.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.