![Słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/06/17204621/004A3336_1484x835.jpg)
Słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką
Wegański obiad pełen białka? Postaw na słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką. Znajdziesz tu nie tylko moc pełnowartościowego białka, ale także błonnik, żelazo, wapń, beta-karoten, foliany i witaminę C. Całość tworzy świetne połączenie smaków, które z powodzeniem zastąpi klasyczny „mięsny” obiad. Smacznego!
![Słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/06/17204618/004A3336_640x640.png)
Kategorie
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
plastra imbiru (2 cm)
2,5 g
|
100 g
|
fasolki szparagowej
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżka octu ryzowego
10 g
|
surówka |
|
300 g
|
kapusty pekińskiej
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, tofu pokrojone w kostkę, 1 ząbek czosnku, imbir. Wszystko smażymy przez 5 minut, dodajemy pora, fasolkę szparagową i podsmażamy jeszcze 3 minuty.
Mieszamy ze sobą sos sojowy, miód, ocet i dodajemy do tofu, mieszamy i krótko podsmażamy.
Kapustę pekińską drobno siekamy, imbir, czosnek, startą marchewkę, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy.
Na talerzu podajemy ryż, tofu oraz surówkę.
Smacznego!