
Słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówką

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
385
kcal
Kalorie
16
g
Białko
8
g
Tłuszcze
66
g
Węglowodany
780
mg
Sód
9
g
Błonnik
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
300 g
|
kapusty pekińskiej
|
1
|
plaster imbiru (2 cm)
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
łyżka octu ryzowego
10 g
|
100 g
|
fasolki szparagowej
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
385
kcal
Kalorie
16
g
Białko
8
g
Tłuszcze
66
g
Węglowodany
780
mg
Sód
9
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2
Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, tofu pokrojone w kostkę, posiekany 1 ząbek czosnku, 1 cm posiekanego imbiru. Wszystko smażymy przez 5 minut, dodajemy pora, fasolkę szparagową i podsmażamy jeszcze 3 minuty.
3
Mieszamy ze sobą sos sojowy, miód, ocet i dodajemy do tofu, mieszamy i krótko podsmażamy.
4
Kapustę pekińską drobno siekamy, dodajemy pokrojony imbir (1 cm), czosnek, startą marchewkę, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy.
5
Na talerzu podajemy ryż, tofu oraz surówkę.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
