
Ryż jaśminowy z pieczonym łososiem i koperkiem z burakami
Lekkostrawny obiad na bazie ryby? Mówisz i masz! Nasz przepis, czyli ryż jaśminowy z pieczonym łososiem i koperkiem z burakami to świetna opcja dla wrażliwego układu pokarmowego. A jednocześnie dobre źródło kwasów omega-3, witaminy D, witaminy E, żelaza czy białka. Koniecznie wypróbuj, a to proste danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
łososia
|
150 g
|
ryżu jaśminowego
|
3
|
sztuki buraków
300 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
50 g
|
szpinaku
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta białego pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie myjemy, nie obieramy. Gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie przez około 35–40 minut, aż będą miękkie – sprawdzamy widelcem. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w grube plastry.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra – dół lub 160 stopni z termoobiegiem.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rybę doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez około 12–15 minut – do momentu, aż mięso stanie się jasnoróżowe i łatwo się dzieli widelcem.
W tym czasie mieszamy ugotowany ryż z posiekanym koperkiem. Doprawiamy bardzo delikatnie pieprzem, jeśli trzeba.
Na talerzu układamy porcję ryżu koperkowego. Obok dodajemy kilka plastrów gotowanego buraka oraz szpinak.
Na wierzchu układamy rybę. Całość polewamy na koniec oliwą z oliwek.