
Roladki drobiowe z nadzieniem pietruszkowym, z puree i mizerią

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Roladki drobiowe: |
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Puree ziemniaczane: |
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1,5
|
łyżeczki masła
15 g
|
0,2
|
szklanki mleka
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Mizeria: |
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
2
|
łyżeczki koperku posiekanego
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki jednakowej wielkości (kostka ok. 1,5-2cm). Przekładamy do garnka, zalewamy wodą ponad 2 cm poziomu ziemniaków, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 20 minut – do miękkości (sprawdzamy widelcem).
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C góra-dół). Przygotowujemy naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 20 × 15 cm.
Pietruszkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy na małym ogniu przez 2–3 minuty, mieszając, aż zmięknie i lekko odparuje. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z natką pietruszki, majerankiem, solą i pieprzem wedle uznania.
Mięso rozbijamy delikatnie przez folię na cienkie, równe płaty. Oprószamy lekko solą i pieprzem. Na każdy filet nakładamy porcję farszu pietruszkowego, zwijamy ciasno w roladkę i układamy złączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy przez 20 minut. Następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 5 minut, aż roladki się lekko zarumienią.
W tym czasie odlewamy wodę z ziemniaków, dodajemy masło i ciepłe mleko. Ucieramy na gładkie puree. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę ciepłej wody do uzyskania preferowanej gęstości.
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z jogurtem, koperkiem i solą do smaku. Odstawiamy na kilka minut, by smaki się połączyły.
Na talerz wykładamy puree, roladki i mizerię.