Kurczak pieczony z kolorowymi warzywami

Kurczak pieczony z kolorowymi warzywami

Lubisz klasyczne smaki? Nasz kurczak pieczony z kolorowymi warzywami poleca się na obiad! To prosty smak zamknięty w soczystym mięsie, aromatycznych ziołach i mieszance świeżych warzywa. Dlaczego warto? Poza prostotą wykonania, takie danie to też świetne źródło witaminy C, beta-karotenu, potasu czy folianów. To także lekkostrawny posiłek, idealny gdy musisz oszczędzać układ pokarmowy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kurczak pieczony z kolorowymi warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

459 kcal Kalorie
40 g Białko
13 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
428 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
sztuki ziemniaków
140 g
2
sztuki marchewki
160 g
1
sztuka cukinii
200 g
1
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
2
szczypty soli
0,5 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

459 kcal Kalorie
40 g Białko
13 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
428 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podgotowujemy przez ok. 10 min (od zagotowania).

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Do rękawa wkładamy: mięso oraz obrane i pokrojone warzywa. Wsypujemy przyprawy, szczelnie zamykamy rękaw do pieczenia i całość dokładnie mieszamy.

4

Rękaw przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.

5

Gotowe danie przekładamy na talerz i skrapiamy oliwą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?