Kurczak pieczony w sosie śliwkowym

Kurczak pieczony w sosie śliwkowym

Chcesz zachwycić zaproszonych gości? A może masz ochotę na obiad rodem z najlepszej restauracji? Kurczak pieczony w sosie śliwkowym sprawi, że zakochasz się od pierwszego kęsa! Jego sekret tkwi w słodkim sosie śliwkowym, które przełamuje smak mięsa, tworząc iście niebiańską kompozycję. To jednak nie koniec tajemnic tego pysznego dania – bo o rozgrzewający, zimowy aromat dba tu jeszcze cynamon, czyli fantastyczne źródło przeciwutleniających polifenoli. Całość dopełniają rozpływające się w ustach, delikatne kopytka. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,28/5
(z 25 ocen)
Kurczak pieczony w sosie śliwkowym
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

484 kcal Kalorie
29 g Białko
13 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
652 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżki sos sojowy
20 g
2
łyżeczki miodu
24 g
3
łyżeczki powideł
45 g
2
łyżeczki oleju
10 g
0,5
opakowania kopytek
250 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
2
łyżeczki oleju
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

484 kcal Kalorie
29 g Białko
13 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
652 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Sos sojowy, miód, powidła i olej mieszamy. Do marynaty wkładamy kurczaka.

3

Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 – 30 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości plastrów). W ciągu pieczenia kurczaka obracamy 2-3 razy w sosie.

4

Marchewkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Oblewamy olejem, posypujemy cynamonem. Pieczemy z kurczakiem do miękkości.

5

Gotowego kurczaka podajemy z kopytkami i marchewką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.