Kurczak pieczony w sosie śliwkowym

Kurczak pieczony w sosie śliwkowym

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,32/5
(z 22 ocen)
Kurczak pieczony w sosie śliwkowym
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

484 kcal Kalorie
29 g Białko
13 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
652 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżki sos sojowy
20 g
2
łyżeczki miodu
24 g
3
łyżeczki powideł
45 g
2
łyżeczki oleju
10 g
0,5
opakowania kopytek
250 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
2
łyżeczki oleju
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

484 kcal Kalorie
29 g Białko
13 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
652 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Sos sojowy, miód, powidła i olej mieszamy. Do marynaty wkładamy kurczaka.

2

Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 – 30 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości plastrów). W ciągu pieczenia kurczaka obracamy 2-3 razy w sosie.

3

Marchewkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Oblewamy olejem, posypujemy cynamonem. Pieczemy z kurczakiem do miękkości.

4

Gotowego kurczaka podajemy z kopytkami i marchewką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?