Rogale w stylu świętomarcińskim
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
4
|
porcje gotowego ciasta drożdżowego
560 g
|
|
20
|
łyżek białego maku suchego mielonego
200 g
|
|
4
|
łyżeczki masła extra
40 g
|
|
3
|
łyżeczki miodu
36 g
|
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
|
2
|
sztuki jaj kurzych
112 g
|
|
10
|
sztuk biszkoptów
50 g
|
|
60 g
|
rodzynków suszonych
|
|
30 g
|
migdałów
|
|
4
|
łyżeczki skórki z pomarańczy
12 g
|
|
0,5
|
łyżeczki aromatu migdałowego
1,5 g
|
Dodatkowo: |
|
|
20 g
|
migdałów
|
|
1
|
sztuka żółtka
20 g
|
|
0,2
|
szklanki mleka
45 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wyjmujemy ciasto drożdżowe z opakowania i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 10–15 minut, żeby zmiękło i łatwo się wałkowało.
Wlewamy do garnka wody dwa razy więcej niż objętość maku. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy biały mak i gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 20 minut, aż zmięknie. Odcedzamy na drobnym sicie i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
W tym czasie zalewamy rodzynki gorącą wodą, tylko do przykrycia, i odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy.
Migdały zalewamy wrzątkiem na 1–2 minuty, obieramy ze skórki i drobno siekamy (lub blendujemy). Biszkopty bardzo drobno kruszymy.
Ugotowany mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia lub blendujemy na drobno, ale nie zupełnie na gładko.
W rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu. Dodajemy miód i erytrol, mieszamy, aż erytrol się rozpuści.
W dużej misce łączymy zmielony mak, biszkopty, rodzynki, migdały, skórkę z pomarańczy i rozpuszczone masło z miodem i erytrolem. Dodajemy jajka i ekstrakt migdałowy. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej, gęstej, ale wilgotnej masy.
Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Kroimy je na 8-10 trójkątów o podstawie 10-12 cm.
Na każdym trójkącie rozsmarowujemy porcję nadzienia (rozkładamy je równomiernie na każdy rogalik), zwijamy od podstawy do wierzchołka i lekko zawijamy końce, formując kształt rogala.
Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20–25 minut, aby lekko podrosły.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg) lub 190°C (góra–dół).
W miseczce mieszamy żółtko z mlekiem, smarujemy wierzch rogali i posypujemy posiekanymi migdałami.
Pieczemy przez ok. 20 minut, aż rogale będą złociste i lekko zarumienione od spodu.
Gotowe rogaliki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.