
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem
Lubisz kuchnię włoską? Przepis na risotto z krewetkami i zielonym groszkiem poleca się na obiad! To prawdziwa gratka dla fanów śródziemnomorskich smaków, znajdziesz w nim bowiem krewetki, oliwę, parmezan czy białe wino. Dzieła dopełnia lekko słodki, zielony groszek, a efektem jest sycący obiad bogaty w białko, błonnik, wapń, cynk i witaminy. Smacznego!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
ryżu arborio
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
0,7
|
kieliszka wina białego wytrawnego
100 g
|
2,5
|
szklanki bulionu warzywnego
625 g
|
3
|
łyżki parmezanu
30 g
|
2
|
łyżeczki masła
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
300 g
|
krewetek
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
2
|
porcje groszki mrożonego
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrażamy wcześniej. Jeśli korzystamy ze świeżych krewetek, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i usuwamy jelita. Ogony zostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W głębokiej, dużej patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i smażymy bez przykrycia ok. 2–3 minuty, aż zmięknie i stanie się szklista.
Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy ok. minutę, aż każde ziarenko stanie się lekko przezroczyste na brzegach.
Wlewamy białe wino i mieszamy, gotując, aż prawie całkowicie odparuje.
Dodajemy pierwszą chochelkę gorącego bulionu i mieszamy. Gdy płyn się wchłonie, dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy ten proces przez ok. 15–18 minut, aż ryż będzie miękki, ale lekko al dente.
W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzewamy połowę masła na średnim ogniu, wrzucamy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy po 1–2 minuty z każdej strony, aż zmienią kolor na różowy. Zdejmujemy z ognia.
Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodajemy groszek mrożony i mieszamy.
Gdy risotto osiągnie kremową konsystencję, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy resztę masła, starty parmezan oraz krewetki. Delikatnie mieszamy całość. Opcjonalnie oprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Risotto podajemy od razu na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.