Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem

Jesienny obiad w stylu włoskim? Postaw na nasz przepis – czyli risotto z grzybami leśnymi i parmezanem. Obok aromatycznych, leśnych grzybów wśród składników znajdziesz tu także cebulę, czosnek, mięso drobiowe, ryż i wyrazisty parmezan. Całość świetnie syci i rozgrzewa, a jednocześnie dostarcza mocy polifenoli, białka, wapnia, czy witamin z grupy B. Spróbuj i rozkoszuj się delikatnym smakiem włoskiego risotto. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 1 ocen)
Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

448 kcal Kalorie
33 g Białko
18 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
1030 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
80 g
 ryżu arborio
15
sztuk grzybów
150 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
5
łyżek parmezanu
50 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

448 kcal Kalorie
33 g Białko
18 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
1030 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w paski. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę.

2

Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy grzyby do zmięknięcia i zarumienienia. Odstawiamy je na bok.

3

Na tej samej patelni podsmażamy mięso z każdej strony do zarumienienia, przez ok. 10 minut.

4

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy do zarumienienia. Następnie dodajemy suchy ryż i podsmażamy przez 2-3 minuty.

5

Po tym czasie do rondla wlewamy bulion partiami, cały czas mieszając. Kolejne porcje bulionu wlewamy, gdy ryż wchłonie poprzednią. Całość gotujemy przez ok. 15-20 minut, do momentu aż ryż będzie al dente.

6

Kiedy ryż jest już gotowy, dodajemy podsmażone grzyby oraz mięso. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy razem jeszcze przez 2-3 minuty.

7

Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy startym serem oraz posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.