Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla, czyli składana tortilla wypełniona rozpuszczonym serem to klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej. Można ją wręcz nazwać meksykańską wersją amerykańskich tostów z serem – tyle że w wersji wzbogaconej w mnóstwo innych składników, między innymi warzywa czy mięso. A jeśli masz ochotę spróbować tego środkowoamerykańskiego dania, nasza quesadilla z kurczakiem poleca się na obiad. Poza tortillą i serem mozzarella znajdziesz tu także świeże mięso oraz warzywa – w tym awokado, paprykę i kukurydzę. Efekt? Danie bogate w białko, witaminę C, E, beta-karoten i błonnik. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,52/5
(z 81 ocen)
Quesadilla z kurczakiem
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

515 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
547 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
300 g
 mięsa z piersi kurczaka
4
sztuki tortilli pełnoziarnistej
240 g
1
sztuka awokado
140 g
1
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
1
sztuka papryki zielonej
170 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
0,9
sztuki mozzarelli
105 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

515 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
547 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Nasza quesadilla zawiera mięso z piersi kurczaka, więc zacznij od oczyszczenia mięsa z błonek i żyłek, jeżeli jakieś są widoczne. Pokrój mięso w paski.

2

Aby quesadilla z kurczakiem nabrała smaku, potrzebna jest marynata. Przygotuj miskę. Włóż do niej pokrojonego kurczaka. Posyp słodką papryką. Dopraw solą i pieprzem. Polej łyżeczką oliwy. Starannie wymieszaj wszystkie składniki. Dopilnuj, aby wszystkie kawałki kurczaka były posmarowane marynatą.

3

Quesadilla – przepis jest pełen warzyw i teraz zajmiemy się ich przygotowaniem. Czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę umyj w zimnej wodzie. Z papryk usuń gniazda nasienne. Pokrój je w paski. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka.

4

Weź opakowanie kukurydzy konserwowej i odcedź ją z zalewy.

5

Wyjmij patelnię na quesadillas. Wlej łyżeczkę oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć warzywa: papryki, cebulę i kukurydzę. Posyp solą oraz pieprzem. Dodaj kumin, który działa korzystnie na trawienie, a poza tym podkreśli smak potrawy. Podsmażaj przez 10 minut. Po upływie tego czasu przełóż na talerzyk. Patelnię zostaw na palniku. Będzie zaraz potrzebna.

6

Na patelnię wrzuć kawałki zamarynowanego kurczaka. Podsmażaj ok. 10 minut.

7

Składamy tortille na pół, przekładamy na patelnię i podpiekamy do czasu rozpuszczenia się sera.

8

Jesteś już pod koniec przepisu: jak zrobic quesadilla. Teraz sięgnij po awokado. Umyj je w chłodnej wodzie. Przekrój na pół i przekręć. Wtedy łatwo będzie rozdzielić obie części i bez problemu usuniesz pestkę. Obierz je ze skórki. Pokrój w kostkę lub plasterki.

9

Dzięki gotowym tortillom pełnoziarnistym zaoszczędzisz czas. Podgrzej je w piekarniku lub na patelni. Quesadilla z kurczakiem i warzywami wymaga, aby teraz na tortillach ułożyć kolejno awokado, warzywa oraz kurczaka.

10

Skorzystaj z tarki. Wybierz stronę z grubymi oczkami i zetrzyj ser. Posyp nim składniki wyłożone na tortilli. Kolendrę opłucz i osusz. Dodaj listki do dania.

11

Żeby quesadilla z kurczakiem i serem wyszła jak należy, złóż teraz tortille na pół. Połóż na patelni i podpiekaj, aż rozpuści się ser. Gdy nastąpi ten moment, zjedz je od razu. Delektuj się niezapomnianym smakiem potrawy prosto z Meksyku!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.