Quesadilla z kurczakiem
Quesadilla, czyli składana tortilla wypełniona rozpuszczonym serem to klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej. Można ją wręcz nazwać meksykańską wersją amerykańskich tostów z serem – tyle że w wersji wzbogaconej w mnóstwo innych składników, między innymi warzywa czy mięso. A jeśli masz ochotę spróbować tego środkowoamerykańskiego dania, nasza quesadilla z kurczakiem poleca się na obiad. Poza tortillą i serem mozzarella znajdziesz tu także świeże mięso oraz warzywa – w tym awokado, paprykę i kukurydzę. Efekt? Danie bogate w białko, witaminę C, E, beta-karoten i błonnik. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
4
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
240 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
0,9
|
sztuki mozzarelli
105 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nasza quesadilla zawiera mięso z piersi kurczaka, więc zacznij od oczyszczenia mięsa z błonek i żyłek, jeżeli jakieś są widoczne. Pokrój mięso w paski.
Aby quesadilla z kurczakiem nabrała smaku, potrzebna jest marynata. Przygotuj miskę. Włóż do niej pokrojonego kurczaka. Posyp słodką papryką. Dopraw solą i pieprzem. Polej łyżeczką oliwy. Starannie wymieszaj wszystkie składniki. Dopilnuj, aby wszystkie kawałki kurczaka były posmarowane marynatą.
Quesadilla – przepis jest pełen warzyw i teraz zajmiemy się ich przygotowaniem. Czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę umyj w zimnej wodzie. Z papryk usuń gniazda nasienne. Pokrój je w paski. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka.
Weź opakowanie kukurydzy konserwowej i odcedź ją z zalewy.
Wyjmij patelnię na quesadillas. Wlej łyżeczkę oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć warzywa: papryki, cebulę i kukurydzę. Posyp solą oraz pieprzem. Dodaj kumin, który działa korzystnie na trawienie, a poza tym podkreśli smak potrawy. Podsmażaj przez 10 minut. Po upływie tego czasu przełóż na talerzyk. Patelnię zostaw na palniku. Będzie zaraz potrzebna.
Na patelnię wrzuć kawałki zamarynowanego kurczaka. Podsmażaj ok. 10 minut.
Składamy tortille na pół, przekładamy na patelnię i podpiekamy do czasu rozpuszczenia się sera.
Jesteś już pod koniec przepisu: jak zrobic quesadilla. Teraz sięgnij po awokado. Umyj je w chłodnej wodzie. Przekrój na pół i przekręć. Wtedy łatwo będzie rozdzielić obie części i bez problemu usuniesz pestkę. Obierz je ze skórki. Pokrój w kostkę lub plasterki.
Dzięki gotowym tortillom pełnoziarnistym zaoszczędzisz czas. Podgrzej je w piekarniku lub na patelni. Quesadilla z kurczakiem i warzywami wymaga, aby teraz na tortillach ułożyć kolejno awokado, warzywa oraz kurczaka.
Skorzystaj z tarki. Wybierz stronę z grubymi oczkami i zetrzyj ser. Posyp nim składniki wyłożone na tortilli. Kolendrę opłucz i osusz. Dodaj listki do dania.
Żeby quesadilla z kurczakiem i serem wyszła jak należy, złóż teraz tortille na pół. Połóż na patelni i podpiekaj, aż rozpuści się ser. Gdy nastąpi ten moment, zjedz je od razu. Delektuj się niezapomnianym smakiem potrawy prosto z Meksyku!